Helyi hírek 2022. december 2. 18:00

Mesemondókat díjaztak a könyvtárban

Képgaléria
Mesemondókat díjaztak a könyvtárban
Az Aranytulipán mesemondó találkozó nyerteseit köszöntötték december 1-jén, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az 52 beérkezett pályázat közül az alsó tagozatosok korcsoportjában Szabó Krisztián, a Platán Utcai Általános Iskola diákja, a felsősök csoportjában Kovács Zsófia Panna, a Constantinum Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola tanulója bizonyult a legjobban, így ők képviselhetik városunkat a megyei mesemondó találkozón.

Az Aranytulipán mesemondó találkozó versenyzőit, szüleiket, a pályázatokat elbíráló zsűrit és az érdeklődőket Abonyi Szilvia a Petőfi Sándor Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte. Elmondta: az elmúlt évek járványügyi helyzete és a jelenlegi energiaválság okozta szigorítások miatt idén sem találkozott a zsűri személyesen a pályázókkal, hiszen videón kérték a meséket.
– Örömmel tölt el bennünket, hogy ismét sokan jelentkeztek felhívásunkra. A videóra vett meséknek is megvan a sajátos hangulata, bár kétségtelenül elveszik a jelenléti találkozó varázsa, izgalma.
Úgy érezzük, hogy mind a gyerekeknek, mind a felkészítőiknek fontos a könyvtárunk által szervezett találkozó, hiszen évről-évre készülnek rá és várják ennek meghirdetését – fogalmazott, majd megköszönte Balogh Enikő és Regéci Márta könyvtárosok munkáját.

– Nyár végén hirdettük meg a találkozót az általános iskolásoknak. Egy tetszés szerinti 5 percnél nem hosszabb magyar népmesével lehetett nevezni írásban, jelentkezési lap kitöltésével. Végül 57-en jelentkeztek és 52 gyermek küldött be felvételt a november 9-i határidőig. A beérkezett munkák értékelése november 23-án és 24-én zajlott, 4 korcsoportban – ismertette a verseny részleteit Regéci Márta.

Alsó tagozatosok sikerei

Az alsó tagozatosak előadásait háromfős zsűri értékelte előre megbeszélt szempontok szerint: Kisné Juhász Ilona zsűrielnök és Tóth Istvánné nyugalmazott magyar szakos pedagógusok, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület és az egyesület irodalmi szekciójának tagjai, valamint Kállainé Vereb Mária nyugalmazott könyvtárigazgató, a Móra Ferenc Közművelődési Egyesület ügyvezető elnöke.

Az 1-2. osztályosok versenyében I. helyezést ért el Samu Lorina, a Darvas Általános Iskola diákja A bugyuta ember című mesével, felkészítő tanára Nemes-Nagyné Zséli Orsolya.

II. helyezett lett Nagy Noémi, a Constantinum Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola tanulója A kismalac és a farkasok című mese előadásával. Felkészítő tanára Juhászné Tóth Judit.

A III. helyezettnek járó elismerést Toldi Zalán, a József Attila Általános Iskola diákja érdemelte ki A pipe és a kakas című mesével. Felkészítő tanára Eszik Zoltánné.

A 3-4. osztályosok között a Platán Utcai Általános Iskola diákjai teljesítettek a legjobban. Az I. helyezettnek járó díjat Szabó Krisztián vehette át, aki A legfinomabb falat című mesével pályázott. Felkészítő tanára Paulin-Kovács Hajnalka.

Varga Eszter az Osztozkodik a róka című mesével II. helyezést ért el. Felkészítő tanára Bense Miklósné.

A III. helyezett Bálint Sára lett A pletykás asszonyok című mesével. Felkészítő tanára Paulin-Kovács Hajnalka.

Különdíjat vehetett át Zsigó Dávid a Darvas Általános Iskola tanulója A vénasszony és a halál című mese előadásáért. Felkészítői Raffayné Fazekas Aranka, Tápai Beatrix és Gulyás Krisztina.

Felső tagozatos eredmények

Az 5-8. osztályosok pályamunkáit a Szent Benedek PG Két Tanítási Nyelvű Technikum és Kollégium pedagógusai értékelték: Andrási Endréné zsűrielnök és Eszes Gergely zsűritag.

Az 5-6. osztályos korcsoportban a Constantinum Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola diákjai indultak. Közülük a legjobb eredményt Kovács Zsófia Panna érte el A furfangos lány című mesével. Felkészítő tanára Bakai Ildikó.

A II. helyezett Solymosi Zsombor A bolondos legény, míg a III. helyezett Horváth Tibor Kevin A bugyuta ember című mesével pályázott.

Különdíjban részesült Gál Péter Attila A kolbász, a béka és az egér című mese előadásáért és Horváth Péter, aki a Pirosmalac című mesével pályázott. A fiatalokat László Éva készítette fel.

A 7-8. osztályosok között Kovács Benedek Bátor a Constantinum Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola diákja bizonyult a legjobbnak a Mátyás király kenyere című mesével. Felkészítő tanára László Éva.

A Petőfiszállási Petőfi Sándor Általános Iskola tanulója, Fődi Hanna A szegény asszony című mesével ért el II. helyezést. Felkészítő tanára Lőrincz Hajnalka.

A III. helyezettnek járó díjat Pesír Dorina, a Constantinum Intézmény Móra Ferenc Katolikus Általános Iskola tanulója vehette át A pletykás asszonyok című mese előadásáért. Felkészítő tanára László Éva.

Magyari László Csaba a József Attila Sportiskolai Általános Iskola diákja különdíjat vihetett haza A három leány gyásza című meséért. Felkészítő tanára Héderné Kiss Brigitta.

A helyezettek meséi hamarosan megtekinthetőek a könyvtár
honlapján.

G. E.

Fotó: Fantoly Márton
                       

Kövessen minket a Facebookon is!