Kultúra 2022. december 4. 08:00

35 éves a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar

35 éves a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar
Különleges karácsonyi koncertekkel ünnepli december 17-én és 18-án fennállásának 35. évfordulóját a Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar. Az együttes múltjáról, jelenéről és jövőjéről, valamint az ünnepi programról Tóth László művészeti vezetővel beszélgettünk.



A zenekar jogelődjét, a Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekart 1987-ben alapította Jankovszki Ferenc, a helyi zeneiskola rézfúvós tanára. Hogyan alakult, fejlődött az együttes az elmúlt években?

– Jómagam még egyetemistaként, 1997 körül kezdtem vezényelni a zenekart. Az együttes hosszú évek munkájával egyre fejlődött, ma már egyike hazánk legismertebb amatőr fúvószenekarainak, belföldön és külföldön egyaránt. Legfőbb feladatunk, vagyis a magyar fúvószenekari kultúra ápolása és megismertetése nem változott az évek alatt. A repertoárban ma is ugyanúgy megtalálhatóak az eredeti fúvószenekari darabok, komoly- és könnyűzenei átiratok, indulók, filmzenék, mint 35 éve. A komoly művek mellett mindig teret kapnak a szórakoztató zenei darabok, hogy mindenki megtalálja a neki tetsző zenéket. Az anyagi források jelenleg szűkösebbek, így hangszervásárlásra és kottabeszerzésre korlátozottabbak a lehetőségeink.



Jelenleg hogyan zajlik a mindennapi munka?

–  Az együttes heti rendszerességgel próbál, péntek esténként. A zenekar létszáma körülbelül 35-40 fő, köztük amatőr és profi zenészek. Az utánpótlásról a Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar gondoskodik, de a fiatalokból sosem elég. Sajnos egyre kevesebb zeneiskolai tanár csatlakozik a próbákhoz – családi okok és más elfoglaltságok miatt – pedig a fiatalok ilyenfajta tanításában rájuk is számítunk. A zenélés az egyik legmunkásabb és időigényesebb hobbi, hiszen folyamatos gyakorlás kell ahhoz, hogy jól szóljon a zenekar. Úgy gondolom, hogy a legjobb motiváló erő ehhez a közös zenélés öröme és az a közösség, amit az együttes jelent.



Milyen programmal készülnek az ünneplésére?

– Szerencsére idén megtarthatjuk a szokásos karácsonyi hangversenyeinket, hiszen úgy tűnik, hogy az idei karácsonyt nem érintik a járványügyi intézkedések. A december 17-i, szombati és a december 18-i, vasárnapi koncert most nemcsak a karácsonyi készülődés része, hanem egyben a 35 éves fennállás ünneplése is. Minden zenekari tagot, aki az elmúlt 35 évben játszott az együttesben, visszahívtunk egy közös zenélésre és vacsorára. Várunk minden régi tagot, aki szeretne újra hangszert ragadni és beülni a zenekarba, vagy csak a közönség soraiból hallgatná az ünnepi műsort.



Mindkét napon, a koncert első részében a Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar játszik, majd a jubiláló zenekar lép színpadra. Műsorra tűztük – többek között – az idén 85 éves Balázs Árpád Kuruc képek című darabját, a népszerű Star Wars filmek zenéit és Webber: Jézus Krisztus Szupersztár művét. Két műsorszámban a Kiskunfélegyházi Zenebarátok Kórusa is közreműködik. Természetesen idén sem maradnak el a jól ismert karácsonyi énekek, amelyeket az alapító karnagy, Jankovszki Ferenc vezényel.



Milyen tervekkel vágnak bele a következő évbe?

– Bízom benne, hogy az elmúlt években kialakított évi 4 hangversenyt, vagyis a májusi gyerekkoncertet, a nyárköszöntő és az októberi zene világnapi fellépéseket, valamint a kétnapos karácsonyi koncertet jövőre is sikerül megtartani. Emellett persze a városi eseményeken, menetzenéken, megemlékezéseken is részt veszünk majd, ahogy eddig is tettük. A külföldi fesztiválokra való kijutás a növekvő költségek miatt egyre nehezebb, de azért nézelődünk ilyen irányban is.

G. E.
                  

Kövessen minket a Facebookon is!