Gazdaság 2022. december 13. 16:00

Újra eljöhet a visszaváltható üvegek kora

Újra eljöhet a visszaváltható üvegek kora
A hulladékgazdálkodás magyarországi jövője volt a téma a Klímapolitikai Intézet által szervezett kerekasztal-beszélgetésen. A hulladékgazdálkodás jövőjéről, a célokról Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára beszélt.

Borítókép: Fotó: Gerd Altmann – Pixabay

Mint korábban az Infostart megírta, a Mol Nyrt. nyerte a hulladékkoncessziós pályázatot, így 2023. július 1-jétől 35 évig lesz felelős az évi mintegy ötmillió tonna magyarországi települési szilárd hulladék begyűjtéséért és kezeléséért – számolt be az Infostart.

A lépés illeszkedik a Mol stratégiájába, amelyben azt tűzte ki célul, hogy a régió körforgásos gazdaságának vezető szereplője lesz. A Mol vállalta, hogy a következő tíz évben mintegy 185 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, és öt év alatt felépít egy új, évente legalább 100 ezer tonna települési szilárd hulladék energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt.

– Ennek nem titkolt célja, hogy minél hamarabb el tudjuk érni azokat az unió által kitűzött célokat, illetőleg magunk által megfogalmazott fenntarthatósági értékeket, amelyek segíthetnek a magyar gazdaság versenyképességének fenntartásában – mondta az InfoRádiónak Raisz Anikó, a környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár.

A célértékek szerinte kétféleképpen érhetőek el: szemléletformálással és a lakosság, a gazdasági szereplők együttműködésével, amit szabályozókkal az állam is tud segíteni. A célokat úgy szeretnék elérni, hogy az ökológiai fejlődés mellett az ökonómiaira is koncentrálnak.

Fontos szerepet játszik majd a tervezett visszaváltási rendszer, ami nem ismeretlen a magyaroknak. Raisz Anikó szerint ennek sokkal kiterjedtebb formában kell megvalósulnia ahhoz, hogy 2029-re el lehessen érni a kilencvenszázalékos visszagyűjtési arányt az üveg-, a műanyag és az alumíniumcsomagolásban.
        

Kövessen minket a Facebookon is!