Helyi hírek 2022. december 11. 16:00

Január 31-éig még lehet nevezni a természetfotó-pályázatra

Január 31-éig még lehet nevezni a természetfotó-pályázatra
2023. január 31-éig meghosszabbította a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatósága a Böddi-szék természeti értékeinek bemutatására kiírt, a Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvánnyal és a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesülettel közös természetfotó pályázat nevezési határidejét. A pályázat feltételei egyebekben változatlanok maradnak.

Borítókép: Böddi-szék
Fotó: Kiss Mónika, KNPI


A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság természetfotó pályázatot hirdetett a Böddi-szék természeti értékeit bemutató fotó vándorkiállítás és online fotótárlat elkészítése céljából, a „Pannon szikes vízi élőhelyek helyreállítása a Kiskunságban” című, LIFE12 NAT/HU/001188 azonosítószámú projekt keretében. Társszervezők: a Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvány és a Kiskunsági Madárvédelmi Egyesület.

A pályázat célja a kategóriánként meghatározott természeti értékek művészi megjelenítése. A pályázatra beküldött felvételekből a zsűri válogatása alapján online fotótárlatot rendeznek és a tervek szerint a kiválasztott fotóanyagokból vándor fotókiállítást is indítanak. Az online fotótárlat a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság és a Böddi LIFE projekt honlapján lesz megtekinthető (www.knp.huwww.boddi.hu).

A pályázat nyilvános. A pályázaton részt vehet minden 14. életévet betöltött természetes személy, amatőr fotós, aki a megadott részvételi feltételekkel készíti el pályázati anyagát.

Nevezési feltételek

Amatőr fotósok nevezhetnek bármilyen fényképezőgép-típussal, telefonnal, digitálisan készített felvételekkel. Drónnal készített felvételekkel nem lehet pályázni.

A pályázaton minden versenyző kategóriánként maximum 3 képpel indulhat.

A pályázatra beérkezett képek készítésének időpontját nem korlátozzuk, a pályázati felhívás megjelenésének időpontja előtt készült képekkel is lehet nevezni.

A pályázaton való részvétel ingyenes, nincs nevezési vagy regisztrációs díj.

A képek etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatók (csak olyan képek nevezhetők, amelyek az élővilágban okozott károk nélkül készültek), nem készülhetnek olyan manipulációval, ami a valóságot meghamisítva mutatja be, nem sérthetnek közerkölcsöt és az emberi méltósághoz kapcsolódó jogokat.

Nevezés

Pályázni az eredeti képről készített kisméretű, JPEG (lehetőleg Adobe RGB) formátumú képekkel lehet, amelyeket e-mailben kell a következő email címre elküldeni: [email protected]

A beküldött kép alakja bármilyen lehet, hosszabbik oldala minimum 1000, maximum 1400 pixel, panorámakép esetén 1800 pixel nagyságú legyen.

A díjazott, illetve kiállításra válogatott munkákat a szervezők utólag nagy felbontásban is bekérik a versenyzőktől, amelyeket 30 x 40 cm-es méretben kinyomtatnak, amennyiben a vándorkiállítás megszervezése lehetséges.

Módosított nevezési határidő: 2023. január 31., kedd éjfél

A nevezett fotókhoz meg kell adni a következő adatokat:
kép címe és fájlneve (fájlnév: jelige_sorszám.jpg)
kategória
pályázó neve
gyermek (14-18 év) / felnőtt (18 év felett) korosztály
pályázó e-mail címe
jelige (nem azonos a szerző nevével!)

A zsűrizés anonimitása és a beérkezett képanyag korrekt kezelése érdekében a nevezett fotók fájlneve mindig a jeligével kezdődjön! A zsűri tagjai a nevezők személyes adataihoz a bírálat előtt nem férnek hozzá.

A pályázatra jelentkezni a fényképek, a fenti adatok és kiskorú pályázó esetén az életkornak megfelelő Adatkérő lap elküldésével lehetséges, erre az email címre: [email protected]

Kategóriák

Minden megadott kategórián belül a zsűri külön értékelési sorrendet állít fel a gyermek és a felnőtt korosztályból érkezett fotók esetében.

1. A Böddi-szék tájképi értékei – A Böddi-szék jellegzetes táji arculatának, jellegzetes tájképi elemeinek művészi megjelenítése

2. A Böddi-szék növény- és madárvilága – A Böddi-székre jellemző növényvilág, madárvilág művészi megjelenítése

3. Szikes víz, szikes talaj – A Böddi-szék szikes élőhelyeire különösen jellemző szikes vízi élőhelyek, szikes talaj megjelenési formák művészi megjelenítése

4. Kirándulás, terepi élmények a Böddi-széken – Természettisztelő látogatások bemutatása a Böddiszéken

A zsűri felhívja a figyelmet arra, hogy a fészeknél történő fotózás súlyos természetfotós etikai vétség!

Értékelés

A pályázatra nevezett fényképeket szakmai zsűri értékeli.

Minden zsűritag sorrendet állít fel. A fotók a sorban elfoglalt helyük szerinti pontszámot kapják. A zsűritagok pontszámai összeadódnak, kategórianyertes a legkevesebb pontot kapott kép.

A zsűrizés eredményéről a Pályázók a Böddi LIFE projekt honlapjáról – www.boddi.hu – értesülnek.

Díjazás

Kategóriánként az első három helyezett oklevél, valamint a Szervező által felajánlott tárgyjutalomban részesül.

További információk a pályázatról:
Kiri Krisztina +36 30 149 3181 vagy [email protected]

Mellékletek, letölthető dokumentumok:

Pályázati kiírás módosítása_Böddi-szék természetfotó pályázat

Pályázati kiírás_Böddi-szék természetfotó pályázat

Adatkezelési tájékoztató - KNPI

Adatkérő lap_személyes adatok pályázati kezeléséhez_14-16 év

Adatkérő lap_személyes adatok pályázati kezeléséhez_16-18 év
             

Kövessen minket a Facebookon is!