Helyi hírek 2022. december 3. 20:25

Mézeskalács meseváros várta a gyertyagyújtásra érkezőket

Képgaléria
Mézeskalács meseváros várta a gyertyagyújtásra érkezőket
Meggyújtották a második gyertyát a város adventi koszorúján december 3-án, szombaton a városháza előtt. Az esemény egyik várt eleme volt a Mézeskalács meseváros kiállításmegnyitó is, amit Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója ajánlott a városlakóknak.

A gyertyagyújtáson megjelent Csányi József polgármester, Csányiné Pap Andrea polgármesterné asszony, Rosta Ferenc és Balla László alpolgármesterek, valamint Hajagos Gyula esperes plébános. Görög Anita köszöntőjével kezdődött esemény, aki Szabó T. Anna: Az ünnep azé, aki várja című versét szavalta el.

Hajagos Gyula, a Szent István Templom esperes plébánosa beszédében hangsúlyozta, a karácsonykor ünnepeljük Jézus születését, a szeretetet, a találkozást is. Készülünk erre a találkozásra: rendezkedünk, az asztalra finom ételeket teszünk, hogy a vendég azt örömmel fogadhassa. Hozzátette: az emberi találkozások ünnepén túl a karácsony az Istennel való találkozás ünnepe elsősorban.

– Ha az emberi találkozásra különböző módon készülünk fel, akkor hogyan készülünk a mi Istenünkkel, Jézus Krisztussal való találkozásra? Vajon mit teszek én az idei adventben, hogy találkozhasson velem Jézus? Egyáltalán várom Jézust? – tette fel a kérdéseket Hajagos Gyula. – Mi felnőttek azon túl, hogy az ajándékozó Jézust várjuk, azon túl azt is várjuk, aki a mi Istenünk. Az ünneplésbe be kell vonni Jézus Krisztust. Különben az esemény üressé válik. (…) Az öröm, amit karácsonykor megélünk, hogy velünk az Isten, az ne csak egy este tartó öröm legyen, hanem egész életünket az öröm, az a tudat határozza meg, hogy nem vagyunk magunk, mert velünk van az Isten – zárta beszédét a plébános.

A Kiskun Alapfokú Művészeti Iskola karácsonyi dalai után a második gyertyát Csányi József polgármester, illetve Nagyné Primusz Edit és családja gyújtotta meg. A gyertyagyújtás után Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója ünnepélyesen megnyitotta a Mézeskalács meseváros kiállítást. Megtudtuk, hogy Kiskunfélegyházán az adventi ünnepváró és adventi rendezvények sorában 2014 óta ez a kiállítás már különleges éke a karácsonyi várakozó időszaknak. Két kihagyott év után most rendhagyó helyszínen, a városháza aulájában rendezték be a mesevárost, amelyre szerencsére nagyon sok jótékony felajánlás érkezett.

– A készítők, a sok szorgos kéz egy jótékonysági ügyet szolgálnak: minden mézeskalács meseházat két hét múlva, a negyedik gyertyagyújtás után kisorsolnak és így lesz tulajdonosa az alkotásoknak. A tombolavásárlással három önkormányzati intézmény gyermekprogramjait támogathatják, kérjük, hogy segítsék ezt a jó ügyet – mondta beszédében az igazgató.

Az ünnepség végén a jelenlévők meglátogatták a kiállítást, amit a városháza aulájában december 17-éig, hétfőtől péntekig, 8 és 18 óra között, valamint szombatonként, a gyertyagyújtások idején tekinthetnek meg.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
             

Kövessen minket a Facebookon is!