Helyi hírek 2022. december 6. 08:00

Horváth Gábor várta fórumra körzete lakóit

Képgaléria
Horváth Gábor várta fórumra körzete lakóit
Lakossági fórumot tartott Horváth Gábor, a 7-es számú választókörzet önkormányzati képviselője december 5-én hétfőn, a Darvas-tér 1. szám alatti közösségi házban.

Az eseményen jelen volt Csányi József polgármester és dr. Faragó Zsolt jegyző. A képviselő köszöntötte a megjelenteket, majd a rövid beszédében a harmadik, de mindezidáig a legnehezebb ciklusnak nevezte a mostanit, ami Covid-évekből és rezsiválságból állt eddig, és ami a legjobb jóindulattal sem nevezhető a körzet fejlesztési ciklusának. Hozzátette: terveik természetesen vannak, ám a kialakult helyzet nagyon sok nehézséget állított ezek útjába.

Csányi József polgármester az elmúlt időszak egyik jelentős mérföldkövének tartja, hogy körülbelül három évvel ezelőtt önkormányzati kézbe került a távhőszolgáltatás. Elmondta, hogy az átvételkor hat kazánból mindössze kettő volt üzemképes, illetve a gázmotor sem működött évek óta. Mára mind a hat kazán működőképes, és a gázmotort is kicserélték. Nagyságrendileg 150 millió forintos beruházásnak számított ez a munka. Ahogyan fogalmazott: bár nem olyan látványos, mint az elmúlt időszak városi beruházásai, mégis az itt élő emberek alapszükségleteit nyújtja. Megtudtuk, hogy tervezőik folyamatosan dolgoznak, kész tervekkel rendelkeznek többek között az Asztalos János utca felújításának, a parkolók megépítésének ügyében is, majd hozzátette, hogy szinte minden járda felújításra szorul a lakótelepen és sajnos aszfaltproblémák is jelen vannak.

Kitért arra is, hogy a Darvas Bölcsőde teljes korszerűsítése és felújítása is a tervezett projektek között van, amit egy 500 millió forintos uniós pályázatból készülnek megvalósítani. Ez nyílászárócseréket, fűtéskorszerűsítést és az egész épület szigetelését jelentené. A polgármester utalt rá, hogy a körzet iskolája is százmilliós felújításon esett át: felkerült egy napelem-hálózat a tetőre, valamint annak vízszigetelését is rendbe hozták. Az orvosi rendelő témájában elmondta, hogy az épület, ahol a rendelő található elavult, nem korszerű, abban nem tudják az ellátási követelményeket tartani, így alkalmatlan a korábbi funkcióját betölteni.

Ismertette a megvalósult városi beruházásokat, és beszélt a tervekről is: A Mezőgazdasági Áruház és Városföld között egy turisztikai pályázatnak köszönhetően kerékpárút létesülhet, a Vasas-pálya megújulása is 2023-ban válhat végre valóra, illetve a Bercsényi Óvoda felújítása és a Molnártelepi út is újjászülethet a következő időszakban.

A beszámolók után a megjelenteknek lehetőségük volt kérdéseket feltenni és megfogalmazhatták kéréseiket is. Ezek között szerepeltek külterületi gondok, amelyeket a közelben lévő szarvasmarhatelep okoz, szennyvízelvezetés kérdése is felmerült és a külterületi utak állapotáról is ejtettek szót. Panasz érkezett éjjel a játszótéren hangoskodó lakók miatt és kérés fogalmazódott meg, hogy néhány ingatlan előtt az önkormányzat segítse a fűnyírást. Az illetékesek a kéréseket meghallgatták, feljegyezték és azok megoldásáról biztosították a megjelenteket.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
                

Kövessen minket a Facebookon is!