Helyi hírek 2022. december 11. 08:00

56 éves Trabantjával találkozhatott újra a 98 esztendős Dezső bácsi

56 éves Trabantjával találkozhatott újra a 98 esztendős Dezső bácsi
Bájos félegyházi érintettségű történet került fel a YouTube nyilvános videómegosztó portálra a 98 esztendős Dezső bácsiról és az ő 1966-os évjáratú, 601-es Trabantjáról.



Az 56 éves jármű első tulajdonosa a félegyházi Faragó Dezső volt, akit több mint négy, közösen töltött évtized emlékei fűznek a járgányhoz. A Trabi jelenlegi tulajdonosa szeretné az oldtimer minősítést megszerezni. S bár ez még nem történt meg, a folyamat – aminek célja az eredeti állapot visszaállítása – szépen halad.





A máris gyönyörű állapotú autót trélerre rakták, és a
Vezess TV stábjának kíséretében elhozták megmutatni első tulajdonosának, a Csanyi úti Szociális Otthonban élő, gránitdiplomás pedagógusnak. A találkozásról készült videót megtekintve szem nem marad szárazon.



Az autó jelenlegi gazdája, Bercsényi Zsolt veterán autókkal foglalkozik. A korai, 1966 novemberi kiadású 601-es Trabanttal is nagy műgonddal foglalkozik, kiemelt figyelmet fordítva ismertetőjegyeire, mint a diagonál gumik, a szürke dekorelemek, a kipufogórendszer, a narancssárga hátsó lámpabúra, vagy a ritka, átmeneti kockaórás műszerfal.





Az autó viszontlátása sok élményt felkavart Dezső bácsiban. Ezt ő fogalmazta meg ezekkel a szavakkal, miután felidézte hosszabb-rövidebb útjaik, megélt kalandjaik emlékét. – Nagyon rendes autó volt. Ha nem indult, otthon nem indult. Ha valami baja lett, megvárta, hogy hazaérjünk. Úton, két cél között nem hagyott cserben – emlékezik a viszontlátás örömében a korát meghazudtolóan fitt Faragó Dezső.



Elmondta a stábnak azt is, hogy az országhatárt sohasem hagyta el. Még friss jogosítványos sofőrként volt balesete, lesodródott az útról, és vízzel teli árokban landolt. Az autó azonban nem tört össze. Tanárként sokszor vitt vele gyerekeket táborba.



1985-86-ban végleg abbahagyta a vezetést. Most utasként ült be újra a jól ismert Trabiba, mondván: „Én minden bolondságban benne vagyok!” Végül abban a reményben vált el az autótól, hogy százévesen viszontlátja. Mi mást kívánhatnánk: legyen így, mindenki örömére!

T. T.
              

Kövessen minket a Facebookon is!