Helyi hírek 2022. december 7. 09:30

A városi felújítások voltak Ván Jenő harmadik lakossági fórumának legfőbb témái

Képgaléria
A városi felújítások voltak Ván Jenő harmadik lakossági fórumának legfőbb témái
Lakossági fórumot tartott Ván Jenő, a 10. választókörzet önkormányzati képviselője a Bugaci úti Gazdakörnél, a közösségi házban december 6-án. Az összejövetel meghívott vendégei voltak Csányi József polgármester, dr. Faragó Zsolt jegyző és Sipos Róbert, az önkormányzat Városüzemeltetési és Közterület-felügyeleti Csoportjának munkatársa.

Csányi József polgármester tartalmas összefoglalójában részletezte a városban zajló és már befejezett felújítások menetét. Kitért a piac és a posta melletti parkolók létesítésére, az Oskola- és Pázmány utcát is érintő beruházásokra. Itt kiemelte, hogy nemcsak a burkolat újult meg a környéken, hanem a csapadékvíz és a csatorna vezetékrendszere is, illetve korszerű informatikai kábeleket is lefektettek. A Korona, a Deák Ferenc utca és a két környező köz is térköves burkolatot kapott, ami által sétálóutca jelleget öltöttek. A mérnökök igyekeztek zöldebb környezetet kialakítani a város lakóinak örömére. A polgármester reagált a korábban kapott kritikákra, miszerint számos fa esett áldozatául a felújításoknak: – Csak olyan fákat vágtunk ki a rekonstrukciók során, amiket a szakemberek életveszélyesnek nyilvánítottak. Ezeket fiatal facsemetékkel pótoltuk.

Beszédében részletezte a jövő évben lezáródó projektek metódusait, így szóba került a Móraváros területén épített bölcsőde valószínűsíthető február végi befejezésének időpontja, a Vasas-pálya felújítása, a Kossuth utca középső szakaszának, a Dózsa György és a Batthyány utca közötti részének renoválása, a Venezia-udvarban és a Horváth Zoltán utca elején található játszóterek újjáépítése, a molnártelepi útszakasz bővítése. Ezt követően elmondta, hogy a város közbiztonsága számára kiemelt fontosságú. Ennek fenntartása érdekében Kiskunfélegyháza területén 137 darab állandóan működő kamera figyeli a közterületeket és a városba ki- és belépő autók rendszámát. A térfigyelők összeköttetésben vannak a helyi rendőrkapitányság rendszerével, így könnyebb az esetleges rendbontások nyomon követése. Szóba került a Facebook közösségi oldalon keringő petíció is, aminek aláírói kérelmeznék a Kiskunfélegyházi Termál Parkfürdő további nyitvatartását. Ennek előzményeként a képviselő-testület úgy döntött, hogy a gazdasági vészhelyzetre való tekintettel az uszoda december 31-én bezár és majd csak jövő tavasszal nyit ki újra. Erre a városvezető azzal reagált, hogy a jelenlegi költségvetésbe nem fér bele a mintegy 300 millió forintnyi fenntartási összeg, ami körülbelül tízszerese az eddigi rezsikiadásnak. Véleménye szerint, ezen kénytelenek spórolni annak érdekében, hogy a szociális- és tanintézményekben tudják tartani a megfelelő fűtési hőmérsékletet.

A fórum befejező részében a térség lakói kérdéseket tettek fel a vízhálózat fejlesztésével és a környező dűlők kifogásolt állapotával kapcsolatban. Az önkormányzat képviseletében megjelent szakemberek a vízhálózattal kapcsolatban tisztázták, hogy pályázati forrás bevonása nélkül nem tudják tovább vezetni a városi hálózatot, illetve az utak állapotára igyekeznek rövidesen megoldást találni.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
                              

Kövessen minket a Facebookon is!