Kultúra 2022. december 10. 08:00

„A csend hangja szól a selymeimen, ecsetvonásaim ritmusára”

„A csend hangja szól a selymeimen, ecsetvonásaim ritmusára”
A selyem a világ legkülönlegesebb és legtitokzatosabb anyagainak egyike. Keletkezését, elterjedését számos legenda övezi. Nemessége, kedvező tulajdonságai miatt évezredek óta szívesen viselik az emberek. De egyedi tulajdonságai olyan különleges technikák kikísérletezésére és gyakorlására is sarkallják Isten kreatív teremtményét, amelyek segítségével a selyem, a szövetek királynője, a művészi önkifejezés kimeríthetetlen játszóterévé válik.

A selyemfestés varázslatos, meditatív világába – sok más vállalkozó kedvű félegyházi társaságában – a Holló László Képzőművész Kör adventi nyitott műhely foglalkozása keretében volt szerencsém betekinteni, Vakulyáné Varga Erika vezetésével. Később, immár az élménnyel feltöltődve beszélgettünk az ő személyes „selyemútjáról”.



Mindig része volt az életednek az alkotás, a kreativitás?

– Kiskunfélegyházán születtem. Gyerekorromtól vonzódtam a művészetekhez, zenét tanultam, imádtam olvasni és kreatív tevékenységet folytatni. Édesapám varróműhelyében kerültem kapcsolatba a textíliákkal, bélésselymekkel. Örömöt okozott, ha a maradék anyagokból én is varrhattam kedvemre, eleinte a babáimnak, később magamnak és a gyermekeimnek.



Logopédus-gyógypedagógus diplomám megszerzése óta szülővárosomban dolgozom, beszédzavaros gyermekek és felnőttek terápiájával foglalkozom a pedagógiai szakszolgálatnál. 15 évig segítettem a félegyházi kórházban a stroke-os, illetve különböző sérülések miatt beszédfogyatékossá vált betegek rehabilitációját. Ez különösen szép szakasza volt az életemnek. Mindkét korosztálynál nagy szükség van a kreativitásra, rajzkészségre, ábrázolásra. A gyerekek imádják, ha rajzolok a füzetükbe, a betegeknél pedig olykor csak ez a csatorna működik a kommunikációhoz.



Férjemmel 1985-ben alapítottunk családot, 2 gyermekünk született. Nevelésükben fontos szerepet játszott, hogy a művészetek minden területét megismerjék, színházba, moziba, múzeumba, koncertekre jártunk. Igaz, más területeken diplomáztak, de úgy érzem, ők is ezt a példát adják tovább csodálatos unokáimnak. A kreativitás teljesen egyértelmű a hétköznapjainkban.



Mikor találtál rá a selyemfestésre?

– Miután gyermekeink önálló életet kezdtek, feléledt bennem a vágy, hogy felfrissítsem rajztudásomat. Jelentkeztem a Holló László Képzőművész Körbe Rátkai Zsuzsa tanítványaként, majd Molnár István és Török Tamás vezetésével fejlesztem készségeimet. Összejöveteleinken előnyben részesítem az akvarellfestést és a színes krétarajzot, de lehetőség van mindenféle technika kipróbálására. A selyemfestés viszont a munkám során talált rám. A logopédiai fejlesztés kiegészítő terápiájaként, taktilis (tapintás) érzékeléshez vásároltunk játékokat, köztük egy selyemfestőkészletet. Mindent tartalmazott, ami az induláshoz kell: festékeket, ecseteket, keretet, és több előnyomott kendőt, amelyek kifestését a munkatársaim rám bízták.



Az első ecsetvonásnál éreztem, hogy ez az én technikám. A selyemanyag érintése, a festék futása, szemet gyönyörködtető keveredése elvarázsolt. Ezután folyamatosan kerestem a lehetőséget, interneten kutakodtam a különböző technikák iránt, tanfolyamokra, workshopokra jelentkeztem. Eközben komoly eszközkészletet állítottam össze. Feszítőkereteket a férjem készített, ezekre feszítem fel a selyemanyagot. Festékekre, kontúrozókra, ecsetekre és alapanyagokra költöttem magas összegeket, mert ez egy drága hobbi. Négy éve Csörnök Enikő selyemfestőnél végeztem el egy mesterképző kurzust. Tőle tanultam meg azt a sajátos technikát, amivel ma már sálaimat, kendőimet, képeimet festem. Hernyóselyemre, gőzfixálós festékkel dolgozom.



Vannak kedvelt, visszatérő motívumok, amikkel előszeretettel dolgozol?

– Legtöbbször a természetből merítek inspirációt, de szívesen tanulmányozom a nagy festők, például Klimt, Mucha stílusjegyeit, mintáit, illetve a magyar népművészet motívumait.



A Nyitott műhely egyik legnépszerűbb napja volt a selyemfestés. Ez mindig így van?

– A Holló-kör által meghirdetett workshopokat volt szerencsém többször is vezetni. Itt vasalóval, hő hatására fixálódó festéket használunk. Ez egyszerűbb, de mégis látványos technika, a résztvevők nagy örömére. A sikerélmény garantált.



Mi fogott meg téged a technikában?

– A selyemfestés megtanított a tervezés fontosságára, pontos vonalvezetésre, koncentrációra, a színek harmonizálására. Amíg a folyamatban vagyok, teljesen kizárul a külvilág, csak zene szól, befelé figyelek, átadom magam az alkotásnak. Ezt már a férjem is megtanulta, ilyenkor ő készít vacsorát magának…



A hobbim és a hivatásom egyensúlyban tart. Amikor nem „tanítom” a hangokat, és nincs szükségem szavakra, a csend hangja szól a selymeimen, ecsetvonásaim ritmusára.

T. T.
            

Kövessen minket a Facebookon is!