Kultúra 2022. december 8. 11:00

A Wesel Hugó Fotókör segítette a művészeti iskola növendékeit

Képgaléria
A Wesel Hugó Fotókör segítette a művészeti iskola növendékeit
November óta fogadta foglalkozásain a 15 éves Wesel Hugó Fotókör a Kiskunfélegyházi Balázs Árpád Művészeti Iskola fotó-videó tanszakos diákjait. A találkozások célja volt, hogy a diákok jobban megismerjék a fotókör tevékenységét, a különböző technikákat és azok alkalmazását is.



Kőházi Gergő, a művészeti iskola fotó-videó tanszakának oktatója, aki maga is a Wesel Hugó Fotókör tagja elmondta, hogy egy Magyar Művészeti Akadémia által kiírt pályázat segítségével valósulhatott meg a közös program a két fotós csoport között. Megtudtuk, hogy a pályázati kiírás szerint archaikus és hagyományos fotótechnikák bemutatása volt a fő irányvonal. Ez magába foglalta a filmelőhívás, fotónagyítás műveleteit fekete-fehér fronton, illetve archaikus technikát ismerhettek meg a diákok Mezősi Ágnes fotóművész segítségével. A cianotípia, vagy kéknyomat elnevezésű technika segítségével remek alkotások születtek.

Kőházi Gergő hozzátette: nagyon értékes együttműködés volt ez, hálásak a lehetőségért. A fotókör sokat segített a diákoknak és a felszerelést is ők adták. A kapott filmeket a gyerekek egy előre megbeszélt időpontban elfotózták. Gergő szerint próbatekercsek voltak inkább, mint tudatos képek, mégis remek alkalom nyílt ezáltal arra, hogy ezt a technikát is megismerjék. A negatívokat nagyították, digitalizálják, így minden formában megmarad a későbbiekben. Terveznek egy kisebb kamarakiállítást az elkészült művekből a jövőben. A november elején kezdődött együttműködés egyhónapos időtartama december 6-án véget ért.

A Wesel Hugó Fotókör vezetője elmondta, hogy várják az új tagok jelentkezését is, nem titkolt szándékuk volt, hogy a fiatalokkal megismertessék tevékenységüket. A csapat hetente egyszer, keddenként találkozik.

Z. A. 
              

Kövessen minket a Facebookon is!