Helyi hírek 2022. december 12. 08:00

Új csoportvezető és ünnepre hangolódás a FONO-ban 

Új csoportvezető és ünnepre hangolódás a FONO-ban 
Változás történt a Szivárvány Személyes Gondoskodást Nyújtó Intézmény, Fogyatékos Személyek Nappali Intézményének csoportvezetői posztján. November 1-jétől a munkakört Faltum Kristóf tölti be, aki korábban terápiás munkatársként vett részt az intézmény életében. A hír apropóján meglátogattuk az ellátottakat is, akik a karácsonyi műsorra készültek éppen.

Faltum Kristóf örömmel kalauzolt bennünket az épületben és elmondta, hogy karácsony előtt már a foglalkozások is jellemzően az ünnepről szólnak. Karácsonyi műsorra készülnek az ellátottak, amit évek óta hagyományosan megszerveznek, és ami igazán bensőséges hangulatú, jellemzően a családnak szóló esemény. Magunk is meggyőződhettünk róla, kellemes adventi dekoráció fogadott a teremben, ahol serény munka folyt: készültek a karácsonyi üdvözlőlapok, amit saját kézzel varrtak a klubtagok az intézmény mosolygós munkatársainak segítségével. Kristóf elárulta, hogy ilyenkor a műsoron kívül nyilván a lelki rákészülés is nagyon fontos az ünnepre. Mindig igyekeznek valami aprósággal készülni, ami miatt különleges lehet a várakozás időszaka, ennek pedig szerves része, hogy az intézményt is karácsonyi díszbe öltöztetik. Megtudtuk, hogy jelenleg 40 ellátottal dolgoznak, hétköznapokon reggel 7 és délután fél 4 között. Van még kapacitásuk a bővítésre, így természetesen szeretettel várnak minden érdeklődőt.

A klubba jelentkezés módja egy írásos kérelem kitöltése, de természetesen személyesen is kereshetik a munkatársakat. A felvételnek több szabálya is van, többek között orvosi szakvélemény szükséges arról, hogy az érintett fogyatékossággal rendelkezik, ami lehet szellemi, testi egyaránt. Kiskunfélegyházi lakcímmel kell rendelkeznie a jelöltnek és három hónap próbaidő előzi meg a felvételt. Szeretettel várnak minden új tagot, akár személyes megkeresés útján a Móra-tér 4. szám alatt, vagy telefonon a 06- 30/815-5413-as számon.

Kristóftól megtudtuk, hogy szülei hatására választotta a gyógypedagógus pályát, édesanyja is ennek a hivatásnak szentelte életét, így gyakorlatilag a terület már nem volt számára ismeretlen. Második éve már, hogy az intézmény munkatársainak táborát erősíti, elmondása szerint a munka találta meg őt akkor.



– Imádok velük dolgozni, igazi egyéniségek, akiktől nagyon sokat tanulok. A munkát hazavinni én úgy értem, hogy amikor hazamegyek a feleségemhez, mesélek neki. Érzéseket viszek haza – igen, szomorúakat is – és gyakran csodálkozik ő is azon, hogy mennyi örömmel érkezem. Talán többet kapok én ettől a munkától, mint bárki gondolná – fogalmazta meg Kristóf a hivatása lényegét.

Hozzátette: szívesen jönnek az intézménybe a klubtagok és mindennap szeretnek sokáig ott maradni, talán ebben áll a tevékenységük sikere.

– Nagy öröm számunkra, hogy sokat látjuk őket mosolyogni – mondta.



A mindennapokról elmondta, hogy foglalkozásokat tartanak, állandóakat és alkalomszerűeket is hétköznapokon. Zeneterápia, babzsák-foglalkozások, vetítések, interaktív játékos feladatok képezik a hétköznapok elfoglaltságait. Ezen kívül gyakran kirándulnak a városban, most például megtekintették a Mézeskalács mesevárost a városháza aulájában. Folyamatos programokkal járulnak hozzá, hogy az ellátottak kiteljesedhessenek, önmaguk lehessenek, hogy megélhessék a valahová tartozás élményét. Ez az intézmény missziója.

Z. A.

Fotó: Fantoly Márton
                     

Kövessen minket a Facebookon is!