Helyi hírek 2022. december 16. 08:00

Energiatakarékos lámpákat adományoz az IBV Kft. a félegyházi óvodáknak

Energiatakarékos lámpákat adományoz az IBV Kft. a félegyházi óvodáknak
210 darab energiatakarékos lámpát adományoz az IBV Hungária Kft. a félegyházi önkormányzatnak. A világítótesteket a helyi óvodákban szerelik fel. Így a Bankfalui, a Dózsa, a Kossuthvárosi, a Móravárosi, a Nagyszőlő úti, a Százszorszép és a Szegedi úti óvodákban összesen legalább 50 ezer kWh-val lesz kisebb az éves fogyasztás, mint a régi fényforrásokkal volt. Csányi József polgármester december 9-én személyesen köszönte meg Czinege Gábor ügyvezető igazgatónak az ajándékot.

Borítókép és további fotók: Fantoly Márton



– Miután az önkormányzatok 2022 augusztustól kikerültek a rezsicsökkentés hatálya alól, és intézményeik jelentősen drágábban juthatnak földgáz és villamos energiához, vállalatunk a társadalmi felelősségvállalás jegyében támogató program indításáról döntött a kiskunfélegyházi önkormányzati óvodák javára. Anyagi terheik csökkentése érdekében energiatakarékos lámpákat ajándékoztunk az intézményeknek.



Czinege Gábor ügyvezető igazgató tájékoztatása alapján mindig is családbarát munkahely működtetése állt az 550 főt foglalkoztató vállalat szeme előtt, a munka-magánélet egyensúly megtartásával, amelynek fontos része az aktív szerepvállalás a város fejlődésében is. Az IBV kezdeményezésére az önkormányzat felkereste a városi fenntartású óvodákat, amivel a közintézményeket és ez által a munkavállalóik családjait szeretnék támogatni.



Csányi Józseftől megtudtuk, hogy az energetikai korszerűsítés keretében összesen 210 darab korszerű lámpatestet szerelnek fel, aminek kiépítési költségét az önkormányzat vállalta. Az óvodák csoportszobáiban az új, korszerű LED technológiás fényforrásoknak köszönhetően a korábbinál egyenletesebb a fényeloszlás és jobb a megvilágítás, ezzel együtt a felhasznált energia mennyisége is jelentősen csökken.



A lámpák kiváló hatásfoka miatt több csoportszobában a jelenleg használt, régi típusú fénycsöves armatúrák számát is csökkenteni tudják, ezzel – becsült adatok alapján – legalább 50 ezer kWh fogyasztást spórolhatnak meg az érintett intézmények évente. Ez egy nyolcórás munkanapra vetítve 8 KWh fogyasztás-megtakarítást jelent. A cserék az óvodák vezetőivel egyeztetett módon, az óvoda életét a lehető legkevésbé megzavarva, még az idén megtörténnek, valamennyi intézményben.



Csányi József hozzátette: a rezsiköltségek drasztikus emelkedése közepette lépéselőnyben vannak azok az önkormányzatok, amelyek az elmúlt években megoldást találtak középületeik energetikai korszerűsítésére, megfizethető és fenntartható megújuló energiaforrások használatára. Kiskunfélegyházán így történt.



A városi önkormányzat által fenntartott intézmények közül összesen 27 helyszínen sikerült napelemes beruházást megvalósítani pályázati forrásból. Ez előrelátó fejlesztésnek bizonyult a történtek ismeretében. Tekintettel arra, hogy a félegyházi önkormányzat által (a hozzá tartozó összes intézményre vonatkozóan) idén áramra és gázra kifizetett mintegy 300 millió forint a jövő évben 1,7 milliárd forintra emelkedik a bevezetett takarékossági intézkedések mellett is, az IBV Kft. felajánlásához hasonló támogatások igen jelentősek.



Az IBV Hungária Kft. 2023-ban ünnepli fennállásának 30. évfordulóját. A vállalat Európa egyik meghatározó ipari lámpatestgyártója, emellett más, műanyagipari feldolgozással összefüggő tevékenységet is végeznek.



A cég élete 2022-ben is igen mozgalmas volt: Bács-Kiskun megyében egyedüliként megkapta a Véradóbarát munkahely elismerést a Magyar Vöröskereszttől, több alkalommal fogadott üzemlátogatáson általános- és középiskolás tanulókat, Mikulás nap alkalmából rajzpályázatot hirdetett munkavállalói gyermekei részére, és a részvételt egy-egy mikuláscsomaggal jutalmazták. Idén negyedik éve választják meg az év dolgozóit, s az ezt tanúsító elismeréseket idén is az évzáró vacsorán adjak át a díjazottaknak.
                                  

Kövessen minket a Facebookon is!