Kultúra 2014. november 19. 21:30

„Ne bántsd a magyart!”

Képgaléria
„Ne bántsd a magyart!”
Juhász István 20 éve készült az előadásra, valamiért mindig elmaradt, de Zrínyi Miklós ma is aktuális

– Tegnap múlott 350 éve, hogy 1664. november 18-án Zrínyi Miklós fatális vadászbaleset áldozatává vált – válaszolta Juhász István tanár úr, amikor a Kiskun Múzeumban tartott előadása apropójáról kérdeztem. – Éppen húsz éve írtam, azóta készülök rá, hogy elmondjam, de a poéta és hadvezér, Szigetvár őrzőjének gondolatai ma is időszerűek.

Mit üzen Zrínyi Miklós a 21. századi magyaroknak?

– „Ne bántsd a magyart!” Egyetlen nemzetnél sem vagyunk alábbvalóak, és nem várhatunk segítséget, hogy majd valahonnan a nagyvilágból majdcsak megbecsülnek minket. Vissza kell találni a magyaroknak önmagukhoz.

A tanár úr elmondta, hogy a múzeumban első ízben tart ugyan előadást, de nem tétlenkedik:

– Mindennap bent vagyok a Móra Gimnáziumban, jó dolog, hogy számítanak rám. Ezen fölül könyvem állnak kiadásra készen, ezekhez szponzort keresek.

Ha jól gondolom, akkor a „keresés” nevezhető várakozásnak is, ám a szponzorok maguktól nem jelentkeznek. Milyen témájú könyvek?

– Egyikben a szereplők a valóságban létező srácok, a történet fikció, egy diákcsapat sorsán keresztül mutatom be, hogyan élték át és meg a történelmet. Született félegyháziként mindkét könyvem számára helyi vonatkozásokat választottam.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!