Helyi hírek 2022. december 12. 12:00

Faültetés a Petőfi-lakótelepen

Faültetés a Petőfi-lakótelepen
A Petőfi-lakótelep növényállományának felújítása idén tavasszal mintegy 25-30 beteg, rossz állapotú fa kivágásával kezdődött el, majd – az önkormányzat, a társasházak közös képviselői és az érintett önkormányzati képviselők igényeit és javaslatait figyelembe véve – december elején megkezdődött a fiatal fák telepítése is. A részletekről Nagy Ágnes főkertészt kérdeztük.



– Ebben az évben a Dr. Holló Lajos utca és az Asztalos János utca közötti lakótömb nagy közparkjában telepítettünk el mintegy 60 darab földlabdás és konténeres facsemetét. Miután a lakótelep zöldfelületeit az építés idején többnyire törmelékkel és humusztartalom nélküli homokkal töltötték fel, a facsemetéket teljes talajcsere után szerves trágyával és humuszos homokkal feltöltött ültetőgödörben telepítik el.



A tervek szerint ebben a feljavított talajban annyira meg tudnak majd erősödni a facsemeték, hogy a növekedés évei során már kedvezőtlenebb körülmények közé kerülő gyökerek is képesek lesznek biztosítani a további fejlődést. Ezt a célt szolgálja a fák körül kialakított nagyméretű „fatányér” is, amit folyamatosan szerves növényi maradványokkal (lomb, kéreg- és ágdarálék) mulcsozunk.



Ez az állandóan vastagon tartott mulcsréteg nemcsak a fa gyökérzete fölötti talajréteg nedvesen tartásában, hanem szervesanyag-tartalmának növekedésében is fontos szerepet játszik – mondta el Nagy Ágnes, akitől azt is megtudtuk, hogy idén jellemzően nagy lombkoronát nevelő, viszonylag gyorsan növő lombos fákat és örökzöldeket telepítettek, mint például ostorfát, császárfát, lepényfát, japánakácot, többféle kőrist, platánt, ezüsthársat, fekete fenyőt, leylandi ciprust és himalájai cédrust. Amennyiben az elkészült fásítás megfelelő növekedést mutat és az itt élők körében is kedvező fogadtatásra talál, úgy a későbbiekben folytatódhat a növénytelepítés.

                 

Kövessen minket a Facebookon is!