Helyi hírek 2022. december 13. 08:00

Gyászfeldolgozás-csoport indult az Egészségfejlesztési Irodában  

Gyászfeldolgozás-csoport indult az Egészségfejlesztési Irodában  
Hetedik alkalommal indított gyászfeldolgozás-csoportot a félegyházi Egészségfejlesztési Iroda. A tízalkalmas foglalkozásról Szívós Péterné Lídia gyásztanácsadó-csoportvezetővel beszélgettünk.

Az Egészségfejlesztési Iroda az elmúlt években hét alkalommal hirdetett már veszteségfeldolgozó csoportokat, de a 2022 őszén indult foglalkozássorozat a harmadik olyan, amikor Szívós Péterné Lídia gyásztanácsadó és Hatvani Zsófia református lelkésznő közösen vezetik a csoportot.

– A 10 alkalom mindegyike 2-2,5 óra kéthetes gyakorisággal. A foglalkozások meghatározott tematika alapján zajlanak, e köré csoportosulnak a játékok és feladatok. Ilyen témakör például a bűntudat és a rítusok. Az önbizalom-növelő, önismereti feladatok szerves részei a gyászfeldolgozásnak, mert általában az énképe is sérül annak, aki elvesztett valakit. A foglalkozásokat mindig a csoport összetételéhez és a tagok reakciójához igazítom. A foglalkozások a résztvevők aktivitását igénylik, csoportosan dolgozunk, otthonra pedig egyéni feladatokat kapnak. Például veszteségegyenest kell készíteniük, amelyre az óvodáskortól a jelenig az összes veszteséget le kell írniuk, legyen szó szerelem vagy barátság elvesztéséről, kisállat, vagy hozzátartozó haláláról. A résztvevőknek saját végrendeletüket is meg kell írniuk. Az érzelmi felhő megalkotásához pedig minden nap olyan érzelmeket kell írniuk, amit átélnek. A pozitív pletyka nevű játékot az utolsó alkalmak egyikén játsszuk végig, ennek során jó dolgokat, pozitív tulajdonságokat kell egymásról mondaniuk – részletezte Szívós Péterné Lídia.

Hangsúlyozta: a foglalkozásokon Hatvani Zsófia református lelkész a Bibliából olvas fel részleteket, ahhoz kapcsolódóan mondja el gondolatait. – Szakmailag az a tapasztalatom, hogy sokkal könnyebben gyógyulnak azok, akik a hívő szellemiségű csoportban vesznek részt. A lelkésznő egy plusz utat mutat és segít azoknak is, akik nem hisznek Istenben – fogalmazott a gyásztanácsadó.



– A csoport segít abban, hogy a résztvevők a jelen helyzetükkel, a gyászolói mivoltukkal tisztában legyenek és egyenesebben lássanak. A résztvevők a feladatok révén kerülnek közelebb önmaguk megismeréséhez és a kialakult helyzet elfogadásához. Az, hogy valaki részt vesz ezen a tanfolyamon, nem azt jelenti, hogy ő már nem gyászol, hiszen ezek annyira súlyos dolgok, amiket nem lehet elfelejteni. Érzelmi hullámzásra is számítani kell. Lehet, hogy valaki a második alkalom után nagyon jól érzi magát, a harmadik után pedig sírva megy el. Az elvégzett feladatok, a közös beszélgetések egy olyan közösségé kovácsolják a résztvevőket, ahol megértik egymást, hiszen egyformák a problémáik – mondta el.

A gyásztanácsadó Singer Magdolna könyveit, például a Veszteségek ajándékát, Polcz Alaine Letakart tükör című könyvét és Dobronay László Csillogás című videóját ajánlja a gyászolók figyelmébe. – A gyászolóknak azt tanácsolom, hogy ne engedjék, hogy környezetük befolyásolja őket, a külvilág jelzéseit ne vegyék magukra. Higgyék el, hogy bármit gondolnak, éreznek az minden esetben normális. Érdemes olyan emberek társaságát keresni, akik szintén gyászolnak, így könnyebben megértik egymást. Sokan azt mondják, hogy a gyász majd idővel elmúlik. Ez nem igaz. A gyász ugyanúgy megmarad bennünk, de az élet egyre nagyobb lesz körülötte. Az új ismeretségek, az örömteli események, az új hobbik körbe növik azt, így a gyász elfogadása, elviselése idővel könnyebb lesz – tette hozzá.

G. E.

                      

Kövessen minket a Facebookon is!