Helyi hírek 2022. december 17. 08:00

Évértékelés és előretekintés a BÁCSVÍZ-nél

Évértékelés és előretekintés a BÁCSVÍZ-nél
2021 után 2022-ről is elmondhatjuk, hogy nem volt könnyű év a BÁCSVÍZ Zrt.-nél. Az energiapiaci válság és az infláció erőteljes növekedése jelentős mértékben megnehezítette a cég gazdálkodását is. Egyebek mellett erről is beszélt Kurdi Viktor elnök-vezérigazgató, amikor az elmúlt 12 hónap értékelésére kértük, illetve a 2023-as tervekről kérdeztük.

Milyen tényezők határozták meg elsősorban cégük gazdálkodását 2022-ben, és várhatóan hogyan zárják az évet ebből a szempontból?

– Az idei évet úgy kezdtük, hogy a korábbi villamosenergia-költségünk háromszorosára növekedett, erre pedig nem volt, illetve nincs fedezet a víz- és csatornadíjakban. A másodlagos árbevételeink kapcsán elértük azt a szintet, azt a mennyiséget, amelynek a túlszárnyalása a jelenlegi kapacitásainkkal nagyon nehezen lett volna megvalósítható. Mindez együttesen vezetett oda, hogy a 2022-es esztendő sajnos a pénzügyi tartalékaink feléléséről is szólt. Hozzáteszem, hogy ez nem meglepetés számunkra, hiszen mindezeket már az idei üzleti terv elkészítésekor figyelembe vettük. Most, decemberben azt látjuk, hogy az üzleti terv szerinti mutatóink teljesülnek, a pénzügyi tartalékok felélése az előzetes kalkulációinknak megfelelően történt, a víziközmű-szolgáltatói sajátosságok figyelembe vétele mellett. A sajátosságok közül legmegterhelőbb a víz- és csatornadíjak változatlansága, a bevételoldalon tehát szinte állandósággal számolhatunk, a kiadásoldalon viszont jelentős átrendeződés történt 2022-ben.



Azért biztosan történtek olyan dolgok is a társaság életében, amelyeknek örülhetnek, amelyekre büszkék lehetnek. Melyek azok, amelyeket ezek közül kiemelne?

– Büszkék vagyunk arra, hogy áprilisban, A Föld napja rendezvénysorozathoz kapcsolódóan megtisztelt bennünket látogatásával Áder János köztársasági elnök úr. Az államfő a kecskeméti II. számú vízműtelepen tett látogatást, amely során bepillantást nyert egyebek mellett a 2019-ben átadott üzemirányító központunk működésébe is. Fontosnak tartom azt is, hogy Kecskemét önkormányzatával együttműködve sikerült szobrot állítanunk Benkó Zoltánnak, a róla elnevezett szabadidőközpontban. Cégünk szervezeti kultúrájában nagyon komoly lenyomata van Benkó Zoltán igazgatói munkásságának, amelyet a mai napig „hőskorként” emlegetnek. Nagyon örülök annak, hogy a vállalatunk működésének megítélése a külső környezetben továbbra is kiváló, de mindenképpen a jobbak között szerepel. Ugyancsak örömteli, hogy idén is több munkatársunk részesült rangos szakmai elismerésben, és jó volt megélni azt is, hogy ügyfélszolgálatos munkatársaink és szerelő kollégáink is szép sikereket értek el az országos szakmai versenyeken.

Az már elhangzott, hogy az idei év nem volt könnyű, de lehet-e már látni, hogy mire számíthatnak 2023-ban?

– Szeptemberben és októberben megfogalmaztuk a következő esztendőre vonatkozó várakozásainkat. Elkészült egy előzetes üzleti terv, amelyben már látható volt, hogy az energiapiacon történő változások tovább nehezítik a helyzetünket. A jelenlegi piaci környezetben 150 és 200 forint közé tehető egy kilowattóra villamosenergia jövő évi ára. A mostani, 58 forintos árhoz képest ez további legalább háromszoros növekedést fog jelenteni. Saját erőből megoldhatatlan feladatot jelent majd ennek a kifizetése, ami előrevetíti azt, hogy valamilyen külső beavatkozásra lesz szükség annak érdekében, hogy az üzletfolytonosságunk fennmaradjon. Az mindenki számára világos és egyértelmű, hogy a víz- és csatornaszolgáltatásra szükség van. A szolgáltatásainknak működni kell, ez az élet alapvető része, és a vállalkozások, közintézmények működésének is az egyik alapfeltétele, hogy legyen víz- és csatornaszolgáltatás. Ezt senki nem vitatja, így meggyőződésem, hogy valamilyen szinten biztosítva lesz az a pénzügyi különbözet, amely a bevételeinkkel nincs fedezve.



Ilyen helyzetben tudnak-e egyáltalán konkrét terveket készíteni a következő évre?

– Az utóbbi esztendőkben nagyon ritkán fordult elő, hogy ilyenkor, decemberben még ne legyen a következő évre vonatkozó üzleti tervünk. Most ez is elő fog fordulni, de látható, hogy a helyzet nem mindennapi, ez egy országos és globális szinten is kihívásokkal és nehézségekkel terhelt időszak. Úgy gondolom, hogy nekünk is meg kell majd találni a helyünket mindebben, viselni kell az ezzel járó stresszt és nehézséget. Most, december elején, amikor ez az interjú készül, még nem tudjuk, hogy mi lesz majd az a tényező, amely végül a gazdálkodási egyensúlyt megteremti, de bizakodunk, hogy az utóbbi esztendőkhöz hasonlóan a következő időszakban is meg fogjuk találni a válaszokat a legnehezebb kihívásokra is. Ehhez természetesen a munkatársaink részéről is kell a türelem, a kitartás, a megértés és a szolidaritás. Ugyanakkor látva mindazt, amin eddig együtt keresztülmentünk, bennünk munkálkodik az a reménység, hogy a dolgaink jól alakulnak, és a BÁCSVÍZ 2023-ban is egy stabil, vonzó munkahely lesz. Egy olyan munkahely, ahol a kollégák továbbra is érzik a megbecsültségüket, azon túl, hogy látják a szolgáltatás értékéhez való személyes hozzájárulásukat.
 

KIS ODAFIGYELÉSSEL NAGY KÁROK ELŐZHETŐK MEG!

Igaz ez a házi vízellátó rendszerekkel és vízmérőkkel kapcsolatban is. Tájékoztatjuk, hogy a hatályos jogszabályok szerint a felhasználó kötelessége a vízmérő és a házi ivóvízhálózat rendszeres ellenőrzése és karbantartása, állapotának megóvása.
 

Télen vízmérője fagyásveszélynek van kitéve. A legtöbb helyen a vízmérő aknák teteje egy vaslemez, ami nem jó szigetelő, ezért érdemes az aknában lévő csöveket és a mérőt vastag szövettel vagy egyéb szigetelő anyaggal betakarni.
 

KÉRJÜK, GONDOSKODJON AZ ELFAGYÁS ELLENI VÉDELEMRŐL! A BELSŐ VEZETÉKRENDSZER MEGHIBÁSODÁSA MIATT IS NAGY MENNYISÉGŰ VÍZ FOLYHAT EL ÉSZREVÉTLENÜL.
 

Az aknában, ahol nem fedi hőszigetelő földréteg a csövet, illetve ahol nincs fogyasztás huzamosabb ideig, az álló víz könnyen befagyhat, ezért különösen a nem lakott ingatlanok, üdülők esetében kell a víztelenítésre és a fagytalanításra ügyelni.
 

JAVASOLJUK, HOGY HAVI RENDSZERESSÉGGEL ELLENŐRIZZE VÍZMÉRŐJÉT, FIGYELJE FOGYASZTÁSÁT.
 

Felhívjuk figyelmét, hogy a rendszeres karbantartás hiányából adódó többletköltségek, valamint a szabálytalan, vagy előírásoknak nem megfelelő rendszerkialakítások miatti büntetések is a tulajdonost/felhasználót terhelik.  
 


(X)
                  

Kövessen minket a Facebookon is!