Helyi hírek 2022. december 16. 12:00

Körkérdés – Minden, ami karácsony

Körkérdés – Minden, ami karácsony
A karácsonyt megelőző hetek, napok várakozással telnek. Van, aki szakrálisan közelíti meg az ünnepvárást, míg másoknak az évente egyszeri nagy családi összejövetelek és a pihenés időszaka ez. A házak, lakások megtelnek finomabbnál finomabb illatokkal, nevetéssel és hálával, hogy újra együtt lehetünk. Félegyházi olvasóinkat arra kértük, hogy meséljenek arról: mit jelent nekik a karácsony.

Vereb Adrienn (36)
– A karácsony számunkra a legszentebb ünnep. Szenteste az anyukámnál összegyűlik a család, együtt díszítjük fel a fát. Ebéd előtt kimegyünk a temetőbe és gyertyát gyújtunk elhunyt édesapám és a nagyszüleim emlékére. Tradicionális karácsonyi ételeket eszünk. Az édesanyám halászlével, töltött káposztával, sültekkel, hurkával készül. Aztán az elmaradhatatlan bejgli és mákosguba következik. Karácsony első napján a nővéreméknél vagyunk és meglepetéssel készülünk a három keresztfiamnak. Az ő étlapjukon is megtalálható a karácsonyi ételek sokasága. Karácsony másnapján pedig nálunk van a vendégség. Ez lesz a pici fiam második karácsonya. Biztosan élvezni fogja a sok csillogó dísz látványát. Sült pulykával készülök a vendégeknek, illetve a napokban előre elkészítem a mézeskalács figurákat. Gyanítom, hogy a kisfiam segítségére számíthatok a szaggatásban és persze a kóstolásban is. Szívesen megosztom az évek óta bevált receptet is.
Mézeskalács: Összekeverek 1 kg finomlisztet 20-25 dkg porcukorral, 3 teáskanál szódabikarbónával és 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverékkel (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fele arányban). Hozzáadok 30 dkg enyhén megolvasztott margarint vagy vajat, 2,5 dl mézet és 3 tojást. Ekkor fogunk egy villát és az egészet átkavarjuk, majd kézzel egynemű tésztává gyúrjuk. Lágy legyen a tészta, de ne ragacsos. Három egyenlő részre osztjuk, ezeket egyenként jól lisztezett deszkán egy centiméter vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben alul-felül sütési funkción kisütjük. Nekem pontosan hét perc kellett hozzá.




Görög József (53)
– Számomra a karácsony legszebb ajándéka, ha széppé tehetem az ünnepet az édesapám számára. Korára való tekintettel idén nem ő jön el hozzám, hanem én töltöm nála a szentestét. Ezt megelőzően közösen szeretnénk halászlevet készíteni, amiből az elkészítés az én reszortom lesz, a szakértelem és az útmutatás pedig az övé. Az ünnep többi napját a tágabb családdal fogom tölteni, ahol a klasszikus karácsonyi ételek kerülnek majd az asztalra.




Simon Zoltán (46)
– A karácsonyi ünnepek ideje számunkra elsősorban a pihenésről, a családdal való együttlétről szól. Az egész éves pörgést ilyenkor nyugodt, csendes időszak váltja fel. A kosárlabda-csapatommal szinte minden hétvégén távoli helyekre utazom, a hétköznapok pedig munkával telnek. Így sajnos ritkán tud együtt lenni a család. Az ünnepek alatt azonban minden megváltozik. Jut időnk jó kis beszélgetésekre, társasjátékokra, filmezésekre, sétákra. Természetesen középpontban Zorán fiam áll, aki most töltötte be a második évét. Valahol minden kicsit róla szól. Tervezünk néhány napra Szerbiába is elutazni, ilyenkor a Zlatibor-i hegység a fő úti cél. A régi jó húsos burek joghurttal reggelire, vagy a pljeskavica ajvárral ebédre már nagyon hiányzik.





Gyenes Attila (47)
Szeretjük a fenyő illatát, mindig élő fát veszünk, amit közösen a családdal díszítünk fel. Az előző években a divatnak megfelelő színekkel ékesítettük a karácsonyfát, azonban most a feleségem és az én családi ereklyéinket fogjuk felrakni, változatos színű égőkkel. Szenteste sült kolbászt, hurkát és tepsis krumplit fogunk vacsorázni, majd a karácsony első és második napján a tradicionális töltött káposzta is az asztalra kerül. A feleségem hatalmas mennyiségű mézeskalácsot és mézes-krémest készít, amit nagyon szeretünk mindannyian. Vacsora után fontos számunkra a közös éjféli mise látogatása, ahol hálát mondhatunk azokért a dolgokért, amik szebbé teszik az életünket. Rendszeresen részt veszek a Szent István Templom betlehemi stációjának elkészítésében és a templom takarításában  is. 




Dr. Gyöngyösi Bianka (34)
– Szenteste szűk családi körben szoktunk ünnepelni a férjemmel és három gyermekemmel. A fiúk már Mikulás után elkezdik lelkesen várni Jézus születésnapját, hogy az angyalok meghozzák a szépséges karácsonyfát és az ajándékokat. Ilyenkor a konyhában is nagyon segítőkészek, közösen sütjük drága nagyanyám receptje szerint a mézeskalácsot. Néhány éve a gyerekek ötletére születésnapi tortát is sütünk a Jézuskának. A férjem halászlevet, én pedig töltött káposztát készítek és általában kacsát is sütünk. Nem hiányozhat az ünnepi asztalról a zserbó. Az ünnep első napján elmegyünk a karácsonyi szentmisére, majd az édesanyámnál összegyűlünk a testvéreimmel és családjaikkal. Ilyenkor 29 unoka és egy dédunoka lelkesen csillagszórózik és énekel a nagyi karácsonyfája alatt. Az anyukám minden évben megsüti a bőséges mennyiségű diós és mákos kalácsot, és a testvéreim is hoznak valami finomat az ünnepi asztalra. Karácsony másnapját a férjem édesanyjával és testvére családjával töltjük úgy, hogy egyik évben mi, másik évben a sógornőmék a vendéglátók.




Kovács-Csonka Szilvia (45)
– Szenteste nálunk vannak a nagymamák, mert sajnos a nagypapák évekkel ezelőtt elhunytak. A vacsora előtt közösen kibontjuk az ajándékokat, majd asztalhoz ülünk. Halat nem szoktunk készíteni, mert az édesanyám nem szereti, viszont a pulykasült elengedhetetlen étele az ünnepünknek. Emellett kocsonyát, sültestálat és hagymás krumplisalátát is készítünk. Az anyósom velővel töltött, majd kirántott palacsintát szokott készíteni, amit mindannyian nagyon szeretünk. Nálunk műfenyő szokott lenni, ezt néhány éve a fiunkkal közösen díszítjük fel, ameddig a lányok nincsenek otthon. Lassan a nagyobbik lányom, Zsófia is csatlakozik hozzánk, azonban Bogi a Jézuskától várja az ajándékokat és a fát is. Szerintem a közös fadíszítés is egy nagyon szép része az ünnepnek, ezért engedem nekik, hogy csatlakozzanak. Visszaemlékezve a gyermekkoromra, nekem is hatalmas élmény és nagyon jó családi program volt a fa díszbe öltöztetése. A fiúk szokták a csúcsdíszt és az égősort felrakni, a lányok pedig a gömböket és masnikat. Meg szoktam kérdezni a gyerekeket, hogy milyen színű kiegészítőket vegyek, de már két éve a rosegold szín a domináns. Másnap a bátyám és a családja is csatlakozik hozzánk. Az idei év legszebb ajándéka az édesanyámnak az lesz, hogy mindannyian le fogunk tudni ülni nála egy asztalhoz, mert elköltözött egy másik lakásba. Töltött káposztával, diós és mákos bejglivel és még sok finomsággal készülünk. Ezeket közösen az anyukámmal szoktuk elkészíteni, de már Zsófi is betársul. A másnapot mindenki otthon tölti, az már a pihenés időszaka.




Csikós Ágnes (35)
– Közösen, nagy családi körben ünneplejük a karácsonyt. A menü évente változik, mert a nagynéném mindig valami újdonsággal áll elő. Az anyósom szokott halászlevet és töltött káposztát készíteni. Diós és mákos bejglit, zserbót és gesztenyetortát szoktunk az asztalra tenni.




Vidács Gyula (63)
– Szenteste és karácsony másnapján nagy családi körben ünneplünk és meglátogatjuk a rokonokat is. December 25-én pedig pihenünk. Hatalmas öröm számunkra, amikor a nagyszülők, gyerekek és unokák együtt lehetnek. Nem hiányozhat az asztalról a halászlé – lehetőleg a vejem által fogott állatból – és a töltött káposzta sem, azonban a háziasszonyok minden évben meglepetéssel is készülnek. Édességek tekintetében nagy kedvencek a linzerek töltött és töltetlen formában is. A bejglit már nem mi készítjük, ugyanis kiváló ízű és minőségű nagyüzemi termékek vannak már forgalomban.

V. B.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!