Helyi hírek 2022. december 15. 11:00

A költségvetést érintő javaslatairól tartott tájékoztatót a Veled a Városunkért Egyesület

Képgaléria
A költségvetést érintő javaslatairól tartott tájékoztatót a Veled a Városunkért Egyesület
A gazdasági megszorítások következményeiről, a szociális segítségnyújtás lehetőségeiről, a társasházi korszerűsítésekről és a helyi erdők védelméről tartott sajtótájékoztatót december14-én, szerdán a Veled a Városunkért Egyesület képviselőcsoportja.

Németi Hajnalka (DK) elmondta, hogy a 2023-as évre előretekintve a megemelkedett rezsiköltség, az élelmiszerárak egekbe szökése, a tűzifa és a gyógyszerárak elszállása súlyos helyzetbe sodorja a félegyházi lakosokat is. A Demokratikus Koalíció rezsimentő alapja az Emberek Szolgálatában Alapítvánnyal együttműködve november végi, december eleji gázszámlák kifizetésében segített. Félegyházán öt család részesült ilyen támogatásban, míg országosan mintegy 500 embert, családot patronáltak. Azoknak, akiknek nem tudtak ilyen módon segíteni, tartósélelmiszer-csomagokat szeretnének adni. Erre a célra idén is egyhavi képviselői illetményét ajánlotta fel a képviselőasszony. Várja a jelzéseket azoktól, akik igényelnék ezt a lehetőséget, vagy ismernek olyan hátrányos helyzetben levő családot, akiknek nagy szükségük lenne rá. Ez azonban csak a december hónapra szól. A hosszabb távú segítségnyújtás érdekében a Veled a Városunkért Egyesület frakciója – a már októberben benyújtott­ – szociális támogatási javaslatát szeretné a 2023-as költségvetésbe beilleszteni.

A javaslat részletesen kitér gáz- és villanyár, valamint tűzifa-támogatásra, illetve ezek részleteire is. A Veled a Városunkért Egyesület ez utóbbira három millió forint többletforrást nyújtana. A gyógyszerár-támogatást pedig – ahogy az előzőeket is – jövedelemhatárhoz kötné.

A javaslat a szociális bérlakások számának növelését és a meglévő ingatlanok állagmegóvására szánt összeget 15 százalékos növelését is tartalmazza. Emellett nem szeretnének lemondani arról, hogy a Petőfi-lakótelepen és a Bankfaluban orvosi rendelő létesüljön, valamint körülbelül 8 millió forintot szánnának a belváros több pontján nyilvános illemhely kialakításra.

Kis-Szeniczey Kálmán hozzátette az elhangzottakhoz, hogy az említett javaslatokat már a korábbi években is a városvezetés elé terjesztették, de eddig egyiket sem fogadta el a testület. Reméli, ez a jövőben változni fog. Úgy ítéli meg, hogy körülményekhez képest Kiskunfélegyháza jelentős pénzügyi tartalékkal rendelkezik, ami részben a befolyt iparűzési adókból származik. Ez megközelíti a félmilliárd forintot.

Tájékoztatója második felében a zöldfelületek fejlesztéséről és a környezetvédelem helyzetéről fogalmazott meg gondolatokat az önkormányzati képviselő. Véleménye szerint Félegyháza lakossága az indokoltál is jobban gépjármű-centrikus életvitelt folytat. Ennek bizonyítéka a város több pontján már korábban átadott parkolók létszáma. Együttműködésre hívná a szakembereket, hogy közösen találjanak megoldást a megnövekedett forgalom kezelésére. Ez – mint mondta – nemcsak forgalomszervezési, hanem környezetvédelmi kérdés is, hiszen a nagyszámú autó rontja a levegőszennyezettség koncentrációját. Mint mondta, ő a településfásítási programban látná a megoldást, amit ki lehetne bővíteni akár a más településeken már sikeresen működő babafaprogrammal, vagyis minden megszületett gyermek után ültetnének egy fát. Szerinte ez nagyon jó kiegészítése lenne annak a gyakorlatnak, hogy a városban bármilyen okból kivágott növények után újat telepítenek.

Horváth Tamás (MSZP) reméli, hogy azok a beruházások, amiket a város tervezett korábban, megvalósulhatnak a jövőben. Ezen belül a kül- és belterületi kerékpárutak kiépítését szeretnék kérni, illetve a város több pontján a rossz állapotban levő autóutak javítását. A szükséges pályázati források bevonásához szerintük Lezsák Sándor országgyűlési képviselőtől kellene közbenjárást kérni. Horváth Tamás emellett kitért a városi kórház egészségügyi eszközei bővítésének és a Móra Ferenc Gimnázium épülete állagmegóvásának szükségességére is.  

V. B.
            

Kövessen minket a Facebookon is!