Gazdaság 2022. december 27. 12:00 Forrás: MTI

Napelemes autót és elektromos motort fejlesztettek ki a Neumann János Egyetemen

Napelemes autót és elektromos motort fejlesztettek ki a Neumann János Egyetemen
Napelemes autót és egy elektromos motort fejlesztettek ki menetképesre a kecskeméti Neumann János Egyetem Innovatív Járművek és Anyagok Tanszékén – tájékoztatta az egyetem az MTI-t. Mint írják, a kecskeméti Neumann János Egyetem Innovatív Járművek és Anyagok Tanszékén világszínvonalú kutatásfejlesztés folyik a hidrogén és a napelem hajtású járművek kialakításában.

A kutatók úgy vélik, nem megoldhatatlan már a közeljövőben sem a fosszilis tüzelőanyagok (benzin, dízel) helyettesítése. "Hármas gondolkodásban lehet a megoldás: a napenergia felhasználása a napelemekkel, akkumulátor a tároláshoz és a hidrogén", amit a kutatások szerint lehet cseppfolyósítani és a benzinkutakon akár majd üzemanyagként használni, ezáltal a hidrogénből akkor is lehet előállítani és hasznosítani az energiát, ha nincs napsütés.



A kutatásban két járművet is menetképesre fejlesztettek, egy elektromos motort és egy napelemes autót, az utóbbit hétfőn útnak is indították az Egyesült Arab Emírségekbe, ahol a tervek szerint számos kiállításon, workshopon vesz majd részt.

Az egyetem fejlesztőcsapata 2023-ban a legújabb fejlesztésű, hidrogénhajtású járművét szeretné bemutatni a Dubajban megrendezendő Globális Klímacsúcson (COP28).
             

Kövessen minket a Facebookon is!