Helyi hírek 2022. december 23. 17:30

Így legyen játékos a karácsony!

Így legyen játékos a karácsony!
A karácsonyi sürgés-forgásban mindenre figyelsz, mégis sokszor pont a gyerekekre nem jut elég idő? Unod, hogy kimarad az ünnepi készülődésből a gyerekekkel közös játék? Ha igen, hívd segítségül a játékos szemléletet és a Plukkido cserfes manóit. Dobjátok fel a téli szünetet mesés kincskereséssel és a manók kalandjaival. Ígérjük, hogy a kalandozáshoz még otthonról sem feltétlenül kell kitenni a lábatokat. Összegyűjtöttük nektek a legfontosabb pénztárcabarát tudnivalókat az igazán játékos és zökkenőmentes karácsonyi szünethez, íme.

Nem, nem Kevin érkezik, hogy újra megküzdjön az elemekkel és nem is a Télapó segítői készülnek újabb meglepetésre. Idén télen a Plukkido manók, Lippa, Tinka és Puszedli csempészik az izgalmas kalandokat a fa alá, és nem is akármilyeneket. Ajándék otthoni kincskereső játékokkal, izgalmas manóföldi beszámolókkal és úti manóságokkal is készülnek nektek. A gyerekek határtalan képzeletvilágára alapozva ugyanis a közösen eltöltött idő is könnyedén lehet egyszerre szórakoztató és tanulságos. Csupán a megfelelő eszközöket kell megtalálni hozzá.

5+1 manótipp a játékos és problémamentes téli szünethez

Zökkenőmentes ünnepi készülődés, nyugodt utazás a nagyszülőkhöz és békésebb mindennapok? Nézzétek meg a Plukkido manók téli tippjeit, hogy kevesebb veszekedés, több dicséret és egy csipetnyi varázslat is jusson az idei év végére! 

Titkos küldetések ajándékba, avagy otthoni móka manó módra

Mindenkinek kell pár perc szünet. Ez a szünet pedig miért ne lehetne gyerekjáték? A manók idei ajándéka, hogy ha nincs kedvetek kimozdulni otthonról, akkor is pár pillanat alatt, különösebb erőfeszítések nélkül varázsolhatjátok igazi kincskeresés helyszínévé a lakást vagy a házat. Az ingyenes
Plukkido appban (korábban ÚtraManó) ehhez most több mint 15 kész küldetés vár benneteket pontos instrukciókkal. Pár perc észrevétlen előkészület, és indulhat is a nyomozás. Ha igazán téli hangulatban vagytok, kezdjétek a játékot az elkóborolt vándorfenyő felkutatásával, de akár akrobata pockok vagy az elcsent óra nyomába is eredhettek.



Házimunka és rendrakás nyűglődés nélkül

A rendrakást és a takarítást bármennyire is szeretnénk, nem lehet elkerülni. Hosszú távon megtérül, ha a gyerekeket is bevonjuk és egy kis játékosságot csempészünk az efféle folyamatokba. Olvassátok el a Plukkido pszichológusainak életkor szerinti
ajánlásainkat és használjátok a házimunkát segítő manólevelet. Hiszen, ha a manók kérik, a gyerekek is nagyobb kedvvel raknak rendet.

Bevásárlás együtt a gyerekekkel

Hogy segíthet rajtatok a karácsonyi akciókkal teli boltokban egy lista, a mesés cserekeskedelem vagy a türelem fejlesztése? A játékos szemlélet a tudatos vásárlás kialakításában is hasznos, olvassatok tovább a
gyakorlati tippekért! Ha jól figyeltek, Furfanga gyerekeknek szóló, témához illő karácsonyi történetét is megtalálhatjátok!  

Ünnepi készülődés

Az év vége tagadhatatlanul sűrű időszak, sok várakozással, utazással és sorban állással. Ha azonban a gyerekek játékos feladatokat oldhatnak meg napközben, esetleg egy-egy váratlan manóüzenetet is elkapnak, akkor könnyebben telik el ez a végtelennek tűnő pár óra. Manóüzenetek és további játékos ötletek az ingyenes Plukkido appban várnak titeket.

Karácsonyi vacsora vagy ebéd a rokonoknál

Folyamatosan izeg-mozog a gyerkőc, válogat vagy dobálja az evőeszközöket? Hívjátok segítségül Hümmögő Hümért, és oldjátok mesével az étkezések körüli feszültségeket! A játékos, gyerekekhez szóló manóleveleket
itt találjátok.



+1. Utazás a nagyszülőkhöz: manókkal a hosszú és unalmas kilométerek ellen

Karácsonyi rohanás, rokonlátogatás, végeláthatatlan utazás? Ha mindenki nyűgös hátul, ti pedig kifogytatok az ötletekből, akkor dobjátok fel az utat manókkal, akik arról mesélnek nektek, amit éppen az autó ablakából láttok vagy aminek a közelében autóztok. Fedezzétek fel a tájat, és tanuljatok játszva útközben a Plukkido app segítségével! Sőt, ha egészen a bécsi karácsonyi vásárig mennétek, vagy ha ausztriai utat terveztek, a manók már akkor is elkísérnek.

Mi az a Plukkido app és hogyan működik? 

A Plukkido módszertanára építő interaktív, képernyőmentes app (korábbi nevén ÚtraManó) utazás közben és otthon is a szülők segítségére lehet a játékos gyereknevelésben. Lebilincselő történetekkel foglalja le a gyerekeket az autóban, otthoni játékötleteket kínál az egész családnak és városi nyomkereső sétákra is elkalauzol. Egyszerűen és képernyőzés nélkül. A manók hangosmeséi mozgósítják a fantáziát és kifelé irányítják a figyelmet, így nem a telefonra kell koncentrálni: a gyerekek a közvetlen környezetükkel lépnek interakcióba. A mesék révén fejlődik a megfigyelő és az együttműködési készség, az empátia, a szókincs és a lexikális tudás is. Az app karácsony alkalmából bővített tartalommal, több mint 15 otthoni küldetéssel érhető el. 

A Plukkido-ról

A Plukkido 2014-ben indult annak érdekében, hogy elterjessze a játékos gyermeknevelés módszerét Magyarországon. Otthon és intézményekben használható nevelést segítő táblajátékaik mellett mára már több kültéri gyereknevelést támogató eszközt (Ideki) telepítettek játszótereken és óvodákban, valamint a Plukkido (korábbi nevén ÚtraManó) mobilalkalmazást is fejlesztik. A céget 2018 óta Balogh Péter angyalbefektetőként támogatja, 2020-ban pedig az MFB csoporthoz tartozó Hiventures Magvető programjából is befektetésben részesültek. A Plukkido módszertanról 2020 tavaszán jelent meg “Játssz, mesélj és figyelj!” című könyvük.

A Plukkido projekt 2014-ben Felelős Innováció, 2018-ban Startup kategóriában elismerő oklevelet kapott az Európai Minőségügyi Szervezet Magyar Nemzeti Bizottságától. 2019-ben Edison100 tagságot szereztek, GPS alapú meseszövő mobilalkalmazásuk pedig Vodafone Digitális Díjat nyert.

                    

Kövessen minket a Facebookon is!