Helyi hírek 2023. január 4. 12:00

Közlekedésrendészeti összefoglaló

Közlekedésrendészeti összefoglaló
Az év utolsó hetében is történt halálos baleset. A gyorshajtók száma az ezret közelítette annak ellenére, hogy a rendőrség folyamatosan felhívja a közlekedőket figyelmét a jogkövető magatartásra.



A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az elmúlt héten harminckét anyagi kárral járó baleset történt. Összesen tíz olyan karambol volt, amely sérülést eredményezett; nyolcan súlyosan, további tizenhárom ember pedig könnyebben sérült. A rendőrség és a civil szervezetek folyamatos prevenciós tevékenysége ellenére sajnos egy halálos kimenetelű közúti közlekedési balesetről is be kell számolnunk.



2022. december 28-án, 13 óra körül egy román állampolgár közlekedett az 5-ös számú főúton Lajosmizse felől Kecskemét irányába egy Audival. A férfi a főút 76-os kilométerénél – a négysávos úton, a záróvonalat átlépve – vissza akart fordulni. A manőver közben azonban nem vette észre a mögötte haladó kisteherautót, ezért összeütköztek. Az autó 70 éves sofőrje a baleset során olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. Utasai – egy 42 éves és egy 67 éves nő – súlyosan sérültek, míg a furgont vezető 19 éves fiú könnyebb sérüléseket szenvedett. A történteket a Kecskeméti Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai büntetőeljárás során vizsgálják.



Az egyenruhások összesen huszonegy olyan autóssal szemben alkalmaztak alkoholszondát, akikről kiderült, hogy a vezetés megkezdése előtt szeszes italt fogyasztottak. Közülük ketten balesetben voltak vétkesek. Az előző héthez képest némileg csökkent a gyorshajtók száma, azonban így is 957 olyan sofőr volt, aki nem tartotta be a KRESZ által előírt sebességhatárokat.

A KRESZ rendelkezései szerint járművel megfordulni csak úgy szabad, hogy a többiek közlekedését a sofőr ne akadályozza. A záróvonalat pedig járművel sem átlépni, sem érinteni nem szabad. Kérjük az autóvezetőket, hogy a balesetek megelőzése érdekében mindig a hatályos jogszabályokat figyelembe véve, körültekintően, óvatosan vezessenek. Jogkövető magatartással, kellő odafigyeléssel a balesetek megelőzhetőek, elkerülhetőek.

… hogy mindenki hazaérjen!

Balesetmentes közlekedést kíván a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság!
                                           

Kövessen minket a Facebookon is!