Kultúra 2014. november 20. 19:00

100 év távlatából

Képgaléria
100 év távlatából
A „Kulturális Szalon” vendége: dr. Pallagi Mária történész

A XIX–XX. század fordulóján a világpolitikai helyzetet már a nagyhatalmak egymásnak feszülése határozta meg, bár a felszínen még tartott a „boldog békeidőknek” nevezett korszak. A szarajevói merénylet nyomán, 1914 júliusában mindenki háborút akart. 100 éve történt…

– A 2014-es év, az első világháború centenáriuma végén még mindig sok a kérdés és ellentmondás – véli dr. Pallagi Mária történész. – „A Nagy Háború”-ként emlegetjük, mégis csekélyebb az érdeklődés az 1914–1918 között zajlott világméretű összecsapás, mint a második világháború iránt.

A nagyszámú érdeklődőre tekintettel a Petőfi Sándor Városi Könyvtár „Kulturális Szalon” előadásán pótszékek is előkerültek. Mitől olyan izgalmas még 100 év távlatából is az első világháború?

– Sok az „izgalmas” téma, vagy mondjuk úgy, hogy még mindig sok kérdés vetődik fel a szarajevói merénylet kapcsán is, annak hátteréről és a körülményiről. Sokáig csak, mint áldozatról beszéltünk Ferenc Ferdinándról, s érdekes a szerepe és a részvétele az Osztrák-Magyr Monarchia császári politikájában – mondta a Kulturális Szalon sorozat idei utolsó előadója, dr. Pallagi Mária történész.

tli

Kövessen minket a Facebookon is!