Sport 2023. január 5. 08:00

A rajtszámok mögött: Magony László és Kovács Ottó

A rajtszámok mögött: Magony László és Kovács Ottó
Harmincegyedik alkalommal zárták az évet futással a mozgást és a sportot szeretők Kiskunfélegyházán. 2022-ben rekordszámú indulóval zajlottak a futamok: 667-en döntöttek az aktív mozgás mellett szilveszter délelőttjén. A 667-ből gyerekek, felnőttek, családok, baráti társaságok futottak, a rajtszámok pedig legtöbbször egy-egy történetet is rejtettek.

Borítókép és további fotók: Fábián Adrienn

A 23 éves Magony Lászlóé idén is abszolút sikertörténet volt, hiszen hatodik alkalommal tudott a nagyfutam férfi kategóriájában a dobogó legfelső fokára állni. Lászlótól megtudtuk, hogy 13 évesen vitték el szülei először a szilveszteri futásra, akkor negyedik helyen végzett, de nagyon megtetszett neki a verseny. Saját bevallása szerint a futás szeretete általános iskolás korában érintette meg, Horváth Zsuzsannának köszönhetően és sok szép emléket őriz azokból az időkből. A következő évtől zsinórban négy győzelem következett, majd egy második hely, amit újabb két első hely követett az esztendők múltával. 2022-ben hatodik alkalommal állhatott a dobogó legfelső fokán. László életében elsősorban a foci játssza a központi szerepet, megye I-es csapatban játszik. A futball mellett dönt olykor egy-egy futóverseny mellett, idén teljesítette a félmaratoni és a maratoni távot is. Ahogy fogalmazott, a szilveszteri futás hangulatát nagyon szereti és jó érzés aktívan befejezni az évet, ezért választja évről-évre ezt az eseményt.



Kovács Ottó a legbátrabb futó különdíját vihette haza a futam után. A Pethes-kórral küzdő kisiskolás fiú tavalyi lábműtétje után gyakorlatilag újra tanult járni, majd kevesebb, mint egy év múlva, 2200 méteres futóversenyt teljesített. Ottó elmondta, hogy elsősorban magának szeretett volna bizonyítani azzal, hogy teljesíti a szilveszteri futás 2200 méteres távját. Kicsit izgult a rajtnál, de ahogy elindult a futam, érezte, hogy rendben van minden. Megtudtuk, hogy a táv második felénél azért volt egy kis mélypont, de nagyon sok futó biztatta őt, néhány jó szóval segítette és a nagyapja jelenléte is erőt adott neki, hiszen ő kerékpárral kísérte végig Ottót a verseny minden méterénél.



Kérdésünkre elmondta, hogy a betegsége erős lábfájással kezdődött 2019-ben, majd hosszas vizsgálatok után Budapesten kapta meg a diagnózist: Perthes-kórral küzd. Ennek lényege, hogy a combcsont vérellátása zavart szenved, aminek következtében az elhal, és a combcsont fejének deformálódása alakul ki. Ottó combcsontja ellaposodott, elkopott. Egy év tehermentesítés és mankóval járás következett, de az állapota nem javult. Azok az idők legfőképpen lelkileg terhelték meg az amúgy nagyon aktív fiatalt, főleg akkor, amikor az iskolában azzal szembesült, hogy sajnos nem minden társa fordul segítő szándékkal felé. A későbbiekben elkerülhetetlen lett a műtét a javulás hiánya miatt, ami után újra kellett tanulnia járni, viszont a későbbiekben a műtétileg beépített fémek segítették már a járását. Kérdésünkre, hogy miért vállalta a futást, azt mondta, hogy szeretné, ha látnák a sorstársai, hogy ezzel a kórral is végig lehet csinálni egy ilyen versenyt.



– Nagyon jó volt érezni, hogy megcsináltam, hogy megdicsértek és a különdíj is nagyon jól esett. Még nincs tervem, szeretném, ha teljesesen meggyógyulna a lábam – mondta. Édesanyja hozzátette: a kilátások nagyon biztatóak, az orvosok szerint hamarosan teljes gyógyulást tudnak elérni a fiúnál.

Z. A.
            

Kövessen minket a Facebookon is!