Sport 2023. január 6. 16:00

Hogyan válasszunk sportágat?

Hogyan válasszunk sportágat?
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és az UNESCO támogatásával készült „Sportágak az olimpiai programban” Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia 2019-es megjelenése óta több mint 3000 példányban jutott el iskolákba, emellett 650 könyvtárban is megtalálható határon innen és túl. Az új évre a nagyközönség számára magyar nyelven is elérhetővé vált. Így már nem csupán évente két alkalommal, a másfél évtizedes múltra visszatekintő Nagy Sportágválasztó rendezvényen válogathatnak kicsik és nagyok a sportágak széles kínálatából, hanem az év eleji fogadalmaktól kezdve bármikor megtehetik azt a könyv útmutatásával.

A mai társadalomban egyre több fiatalt „ragasztanak” a képernyő elé a mobiltelefonok, a tabletek, a laptopok és a számítógépek, amelyek megfosztják őket a kiegyensúlyozott, szociálisan aktív életmódtól, ahol kifejleszthetik azokat a társas kapcsolatokon alapuló kommunikációs készségeket, amelyekre szükségük lesz az életben. Sokan az év elején számot vetnek ezzel az életmóddal, és 2023-as fogadalmakban a mozgás az egyik fő pont.

– Elsődleges célunk, hogy a Nemzetközi sportágválasztó enciklopédia használatával Magyarországon és világszerte segítsük a fiatalok számára a megfelelő sportág kiválasztását. Kiadványunk arra kívánja ösztönözni a fiatalokat, hogy a számítógépek és a mobiltelefonok világa mellett találják meg és válasszák ki a könyvből azt a sportot, ami az alkatukhoz és a személyiségükhöz leginkább illik, hogy örömüket lelhessék abban, amit csinálnak – mondta Nagy János volt birkózó olimpikon, a Hogyan válasszak sportágat? című könyv szerzője és főszerkesztője.

Az új év elején sokan megfogadják, hogy többet mozognak. De felmerül a kérdés, hogy milyen sport legyen az, amivel a rendszeres mozgást ki lehet pipálni úgy, hogy az hasznos és élvezetes is legyen.

Nagy János könyve és a Nagy sportágválasztó ötlete alapján egy új tantárgy is született a sportiskolákban, sportágválasztó néven. A tantárgy célja, hogy a fiatalok sportválasztása pontos ismereteken és tudatos döntéseken alapuljon. Az órákon a tanulók megismerkednek a saját, önerőből elért sikerek örömével, de szó esik a kudarcok, a csalódások elviselésének módozatairól is.

Az egész életet meghatározhatja a sportágválasztás

A Nagy Sportágválasztó 2007-es indulása óta évente két alkalommal, májusban és szeptemberben biztosít lehetőséget a gyermekek számára a Merkapt Sportközpontban arra, hogy számos ismert és kevésbé ismert sportágat kipróbálhassanak. Az ingyenesen látogatható kétnapos rendezvény során szakedzők és ismert sportolók segítik az érdeklődőket az eligazodásban.

– Szeretnénk minél több emberhez eljuttatni a sport pozitív üzeneteit, nem elméleti síkon, hanem a gyakorlatban is. A kipróbálható több mint 100 sportág aktív tapasztalást, igazi sportélményt ad, és ezáltal pozitív irányba tudja befolyásolni a sporthoz való hozzáállást, viszonyulást. Aki a Hogyan válasszunk sporttágat? könyv alapján felkészülten érkezik a rendezvényre, célirányosan mehet kipróbálni a számára szimpatikus sportokat a többszáz lehetőség közül. Nem az a cél, hogy a gyerekekből élsportoló, olimpikon váljon, csupán az, hogy sikerélménnyel, örömmel gyakorolják a kiválasztott sportágat – tette hozzá Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok magyar vízilabdázó, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója.

A szakember azt is kifejtette, hogy amellett, hogy a szervezők szándékai között nem szerepel első helyen a tehetségkutatás, számos történet bizonyítja, hogy több, az adott sportággal a rendezvényükön megismerkedő fiatal kiemelkedő eredményeket ért el a választott sportban.

A Nagy Sportágválasztón megtalálható szinte minden ismert sportág, emellett minden évben számos újdonsággal is találkozhatunk. 2022-ben ilyen volt a világot nemrégiben meghódító teqvoly vagy éppen a kettlebell mint önálló sportág.

– Különösen népszerűek azok a sportok, amelyeket állatok közreműködésével lehet űzni, illetve a küzdősportok iránt is kiemelkedő az érdeklődés – jegyezte meg a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója.



Könnyebb választani, ha tudjuk, mik közül lehet

Hogyan válasszak sportágat? című könyv az aktuális nyári és téli olimpiai sportágak bemutatása, valamint azok népszerűsítése céljából íródott.

– A témához kapcsolódóan mindenki minden kérdésre választ kap a könyvből: kicsik és nagyok, fiatalok és felnőttek, gyerekek és szülők. Hiszen felnőttként is lehet sportágat találni és választani. A sport az egyetlen olyan eszköz a kezünkben, amellyel saját magunk tudjuk megőrizni az egészségünket – mutatott rá Nagy János.

A forráshű kiadványt többek között a Nemzetközi Olimpiai Bizottság lektorálta. Az egyes sportágakról szóló blokkok a nemzetközi sportszövetségek jóváhagyásával kerültek be a kötetbe.

– Igyekeztünk olyan értékes és érdekes információkat is belefűzni, amelyekkel máshol nem találkozhatnak az olvasók. Ilyenek például a választás személyes szempontjai vagy a sportorvosi szakvélemény minden egyes sportághoz. De az is izgalmas adalék, hogy a nemzetközi sportszövetségek elnökei is hozzáteszik személyes véleményüket arról, miért érdemes az adott sportágat választani – ismertette az egykori birkózó olimpikon, aki azt is elárulta, hogy az enciklopédia a tervek szerint minden négy évben frissül majd az aktuális olimpiai sportágakkal és szabályváltozásokkal, illetve dolgoznak már a második köteten is, amely a nem olimpiai sportágakat fogja tartalmazni.
                         

Kövessen minket a Facebookon is!