• Kezdőlap
  • Hírek
  • Sport
  • Nagy köszöntést kapott a 102 éves, ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes
Sport 2023. január 9. 14:00

Nagy köszöntést kapott a 102 éves, ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes

Nagy köszöntést kapott a 102 éves, ötszörös olimpiai bajnok Keleti Ágnes
Ma ünnepli 102. születésnapját a földkerekség legidősebb olimpiai bajnoka, az ötkarikás játékokon öt aranyérmet begyűjtő Keleti Ágnes, a nemzet sportolója.

Borítókép: Gyurta Dániel, Gyulay Zsolt és Berki Krisztián is köszöntötte Keleti Ágnest
Fotó: MOB – Szalmás Péter


Az 1921. január 9-én született Keleti Ágnes 2018. február 16-án lett a világ legidősebb olimpiai bajnoka a nyári játékokról, 97 évesen, miután a bahamai Sir Durward Knowles 101 éves korában elhunyt. Előtte a magyar vízilabdázó, Tarics Sándor számított a legidősebb ötkarikás bajnoknak – ő 2016 májusában, 102 éves korában hunyt el. Knowles halálával a téli és a nyári játékokat is figyelembe véve ekkor a finn Lydia Wideman lett a legidősebb aranyérmes, ő nyolc hónappal Keleti Ágnes előtt született. A finn hölgy 2019. április 13-án távozott közülünk, nem sokkal a 100. születésnapja előtt, ekkor lett Keleti Ágnes az abszolút korrekorder 98 évesen – írta cikkében a Magyar Nemzet.

Keleti Ágnes 1952-ben (Helsinki) egy, 1956-ban (Melbourne) négy olimpiai aranyat nyert a tornaversenyeken, de az ötkarikás játékokról van három ezüst- és két bronzérme is.

2020. október 9-én meghalt az amerikai John Russell – ő 1920. február 2-án született –, aki a világ legidősebb olimpiai érmese volt, ő 1952-ben, Helsinkiben harmadik lett az amerikai csapat tagjaként díjugratásban. Így az akkor 99 éves Keleti Ágnes lett a legidősebb élő olimpiai érmes is.

A ma 102 éves Keleti Ágnest vasárnap a lakásán köszöntötte Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, Gyurta Dániel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, valamint Berki Krisztián, a Magyar Tornaszövetség sportigazgatója is. Gyulay kétszer, Gyurta és Berki egyszer állt az ötkarikás dobogó tetején, így kilenc olimpiai arany birtokosai álltak össze egy fotóra. A jeles esemény alkalmából jókívánságait fejezte ki Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár.

A Duna TV ma 20.45-kor tűzi műsorra a Keleti Ágnesről szóló portré-dokumentumfilmet, az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes című, 81 perces alkotást.
                          

Kövessen minket a Facebookon is!