Helyi hírek 2023. január 11. 12:00 Forrás: MTI

A nádasok különleges kis lakója lett a 2023-as év madara

A nádasok különleges kis lakója lett a 2023-as év madara
Az idei évben az év madara szavazáson a nádasok lakói voltak a középpontban. Három apró, de annál különlegesebb madárra lehetett szavazni 2022. július 25-éig. A három dobogós nem más volt, mint a barkóscinege, a függőcinege és a nádirigó. Mindhárom faj, ha viszonylag ritkán is, de megfigyelhető városunk és a környező települések külterületein fekvő nagyobb nádasokban, gyékényesekben. Ezen szavazás alapján a legnagyobb népszerűségnek a barkóscinege örvendett.

Borítókép: https://picup.hu/

Ez a törékeny madár nagyjából 12-13 centiméter hosszú, szárnyfesztávolsága 16-18 centi, testtömege mindössze 12-18 gramm. A hím hátoldala és farka sárgásbarna, feje világosszürke, „barkója” és alsó farokfedői feketék. Szeme leggyakrabban élénk borostyánsárga. A barkó viselése, – amiről a nevüket kapták – a hímek kiváltsága így sem a tojók sem fiatal egyedek nem viselik.


Barkóscinege – Beata Mularska – Getty Images

Életvitelüket társas viselkedés jellemzi. Az utóbbi években hazánk állandóan előforduló madara, így télen is megfigyelhető a nagyobb kiterjedésű nádasokban, ahol kisebb-nagyobb csapatokban a nád magját fogyasztja. Tavasszal ez megváltozik és apró csigákkal, rovarokkal, pókokkal táplálkozik. Az állománya az élőhelyeinek védelmével biztosítottnak látszik. Fészkét a gyékény és nád szálaira építi, ahol évente két-három fészekaljat nevel, amely 4-8 tojásból áll. A szülők felváltva kotlanak. Hazai fészkelőállománya 2018-as felmérések alapján 5 400 – 6 300 párra tehető.

Védett faj, így természetvédelmi értéke 50 000 forint.

T. L.
                

Kövessen minket a Facebookon is!