Helyi hírek 2023. január 14. 10:00

Túl korán ébredezik a természet, ebből még nagy baj lehet

Túl korán ébredezik a természet, ebből még nagy baj lehet
Tavaszias az időjárás: az erdőkben nyílik a hóvirág, a méhek pedig kirepültek a kaptárakból. Ez nagyon nagy baj, mert veszélybe kerülhet a beporzás, azon keresztül pedig a természet egyensúlya és a mezőgazdasági termelés is.

Borítókép: Oliver Rossi – Getty Images

A méhek 8–10 Celsius-fok alatt fürtöket alkotnak a kaptárban és egymást melengetve vészelik át a telet. Most viszont azt hiszik, tavasz van, ezért kirepülnek – hívta fel a figyelmet Tamási Gábor agrármérnök, méhész, az Időkép munkatársa. Az enyhe időjárás miatt elindul a biológiai órájuk, és már a fiasításra, szaporodásra készülnek. Ezzel párhuzamosan viszont az atkák is korábban támadnak, a méhcsaládok esetleges vesztét okozva – adta hírül az Infostart.

– A Kárpát-medencében szükség van a hosszú, erős télre – szögezte le a szakember –, hiszen a természet, a biológiai ciklus nem az enyhe időjárásra van berendezkedve, és megkívánná a hideget. Nem beszélve arról, hogy kevesebb lesz a terméshozam, ami nagyobb erőfeszítést kíván a gazdáktól, az államtól, vagyis komoly gazdasági következményekkel jár.

A méhek most nem találnak elegendő táplálékot, tehát minden tavaszias nap hatalmas veszélyt jelent rájuk, illetve a beporzásra, azon keresztül pedig az egész természetre és a mezőgazdasági termelésre – mutatott rá Tamási Gábor, megjegyezve: egyes méhészek már etetni is kezdenek. Mint mondta, ha visszatérne a tél, rendeződne a helyzet, de egyes méhcsaládok már akkor is hátrányból indulnának. Egy egészséges méhcsalád a nyáron elérheti a százezres létszámot, így viszont nem fogják túlélni a telet – tette hozzá.

– Egyes méhészek már csapdába ejtik a kaptárban az anyát, hogy ne kezdhessék el idő előtt a fiasítást – emelte ki végül Tamási Gábor, azt érzékeltetve, hogy a tavaszias tél mennyire nagy problémát jelent a gazdálkodóknak.
                      

Kövessen minket a Facebookon is!