Gazdaság 2023. január 14. 08:00

Ígéretes az őszi vetések állapota

Ígéretes az őszi vetések állapota
Ígéretes az ősszel elvetett szántóföldi növények állapota, s bár a tavaszi időjárás még nagyban befolyásolhatja a tényleges terméseredményeket, a gazdák bizakodva tekinthetnek az idei szezon elé. Az agrárgazdasági kamara szerint a jelenlegi enyhe idő nem a legoptimálisabb, a csapadék azonban a múlt évi rendkívüli aszály után jól jön a földeknek.

Borítókép: Tavaszi árpát vetnek egy harminckét soros gabonavető géppel Gádoros határában, Békés megyében, 2020. március 12-én 
Fotó: Rosta Tibor – MTI


Bizakodva tekinthetnek az idei szezon elé a hazai szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó gazdák. Az őszi vetések állapota az ország legnagyobb részén ígéretes, s ha a tavaszi időjárás is kedvező lesz, bő termés várható az idén. Petőházi Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szántóföldi növénytermesztési és beszállítóipari osztályának vezetője lapunknak elmondta: 2022-ben hatalmas aszály érte a szántóföldi növénytermesztést, a kapásnövények nagyon gyenge termést hoztak. A betakarítást ezért a megszokottnál jóval korábban, már augusztusban és szeptemberben elvégezték a gazdák – ismertette a Magyar Nemzet.

Bár a nagyon alacsony hozamok komoly veszteséget jelentettek a termelőknek, a korai aratás megkönnyítette az őszi munkálatokat. – A talajok előkészítése és a vetés is jó időben befejeződött a szántóföldeken, s bár az őszi csapadék nem volt túl jelentős, a talajok legfelső rétegeinek feltöltésére elegendő volt, így a vetések nagyon szépen kikeltek – mutatott rá a szakember.

Petőházi Tamástól megtudtuk, a gazdálkodók mintegy 180 ezer hektáron vetettek őszi káposztarepcét, az őszi búza vetésterülete pedig egymillió hektárra tehető. Ezenfelül mintegy 335 ezer hektáron került a földbe őszi árpa és 73-75 ezer hektáron tritikálét is vetettek a termelők. Az állapotfelmérést is elvégezték a szakemberek, a szemlék tanúsága alapján a termőterület több mint 75 százalékán jó minőségű a vetés állapota.

Petőházi Tamás elmondta azt is, hogy a mostani időjárás nem a legoptimálisabb, az enyhe, csapadékos január helyett hűvösebb, szeles időre lenne szükség. A növények ugyanakkor még nyugalmi állapotban vannak, így különösebb kár nem éri a vetést. A NAK osztályvezetője szerint a most lehulló csapadék ugyanakkor jól jön a földeknek, hiszen a múlt évi aszály után szükség van a talaj vízkészletének feltöltésére. Bár az elmúlt napok esős időjárása miatt úgy gondolhatnánk, hogy elegendő csapadék hullott, a szakember szerint az ország délkeleti részében még mindig nagy szükség van az esőre.

Az idei terméseredményekkel kapcsolatban jelezte: bár a vetések állapota valóban bizakodásra ad okot, a tavaszi időjárás fogja eldönteni, hogy végül milyen eredményekkel zárhatják az évet a gazdálkodók. A szántóföldi növények kevésbé érzékenyek a fagyra, a tavasszal lehulló csapadék azonban nagyban befolyásolhatja a várható termés mennyiségét. Ha szárazak lesznek a tavaszi hónapok, a múlt évi gyenge termés az idén is megismétlődhet.
                         

Kövessen minket a Facebookon is!