Helyi hírek 2014. november 22. 08:00 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság

20 év - 4 elnevezés - 1 eszme

Képgaléria
20 év - 4 elnevezés - 1 eszme
20 évvel ezelőtt alapították a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Hírös Közterületi Támogató Alosztályát. A Bács Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságon 1994. május 1-jén alakították meg 19 fővel Lénárt András r. alezredes vezetésével a Beavatkozó Alosztályt. Kezdetben a két csoportban működő alosztály 11 fővel Kecskeméten, 8 fővel Baján működött. Az utóbbi a „Gepárd”, míg a kecskeméti csoport a „Hírös” nevet viselte.

A két csoportot 1997-ben összevonták, kecskeméti székhellyel, a 20 fős alosztály vezetésével Héjjas János r. főtörzszászlóst bízták meg. Az egység 2001-től – feladat- és hatáskörváltozás nélkül – Bevetési Alosztály elnevezéssel működött tovább. 2008-tól Akció Osztályként folytatta tevékenységét, vezetésével Lakatos Attila r. századost bízták meg, helyettese Lakó Zoltán r. hadnagy lett.

Az egység 2013. február 1-től viseli a Közterületi Támogató Alosztály elnevezést, de a Hírös név mindig tudatta, hogy a Bács-Kiskun megyei speciális felkészültségű egység tagjait fémjelzi. Munkájuk valóban speciális felkészültséget igényel, hiszen ők azok, akik kiemelt jelentőségű feladatokat oldanak meg, nem csak a rendészeti munkában, de a bűnügyi szakterületen dolgozók munkáját is támogatják.

Kecskeméten, 2014. november 20-án a 20. évforduló alkalmából ünnepélyes rendezvényt tartottak, melynek keretében Arató László r. alezredes, a Bács Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti rendőrfőkapitány-helyettese idézte fel az alosztály történetét és hangsúlyozta munkájuk jelentőségét.

A rendezvény egyik házigazdája Szabó József, a Kecskemét Közbiztonságért Közalapítvány elnöke volt. A közalapítvány az elmúlt 2 évtizedben a Kecskeméti Rendőrkapitányság támogatása során több ízben karolta fel a speciális egység állományának céljait szolgáló kezdeményezéseket is. dr. Weninger András, Kecskemét város aljegyzője ünnepi beszédében a város dinamikus fejlődésének alakulását többek között a rendőrség által biztosított közbiztonsággal és a közös együttműködéssel magyarázta.

Az elmúlt 20 év legemlékezetesebb eseményeit az egység meghívott korábbi és jelenlegi vezetői, tagjai idézték fel, amit az alosztály jelenlegi munkatársainak valóban kiváló felkészültségüket tanúsító technikai és gyakorlati bemutatója követett. A kiváló eredményeket és szakmai sikereket elért fegyelmezett rendőri állomány követendő példát mutat az utódoknak.

E jeles évforduló alkalmából Dávid Károly rendőr dandártábornok, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője az alosztály 2 tagját is elismerésben és tárgyjutalomban részesítette, a korábbi, már nyugállományban lévő vezetőknek pedig emléktárggyal köszönte meg munkálkodásukat. Szabó József, a Kecskemét Közbiztonságért Közalapítvány elnöke az alegység volt és jelen vezetőinek, valamint az alosztály aktív tagjainak emléktárgyat adott át.

 

Kövessen minket a Facebookon is!