Helyi hírek 2023. január 17. 12:00

Színpadra vitt tragédiák

Színpadra vitt tragédiák
Nem mindennapi előadást láthattak a középiskolások a Kecskeméti Kelemen László Kamaraszínházban. A színészek azt játszották el valós történetek alapján, mi okozhat balesetet, illetve az internet milyen veszélyekkel járhat. A közönség tagjai a jeleneteket rendőrökkel és egy pszichológussal beszélhették meg.

Az első hasonló előadást 2012-ben rendezték meg, ekkor kötött megállapodást a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházzal. A darab a Tetthely címet kapta. Az előadást két éven át játszották, majd ezután egy hosszabb szünet következett – számolt be a megyei hírportál.

– 2021 szeptemberében vettem fel újra a kapcsolatot a színházzal, hogy egy új előadást szervezzük – meséli Dudásné Tóth Erika őrnagy. – Olyan eseteket válogattam ki, amelyek az elmúlt évben nagy port kavartak Bács-Kiskun megyében. Ezek olyanok voltak, amelyekre szinte mindenki emlékszik. Négy ilyen jelenet megírására kértem fel a színházat úgy, hogy hagyják meg az alaptörténetet, viszont az adatokat, neveket, időpontokat változtassák meg. Az előadás nagy sikert aratott. Éppen ezért úgy határozunk, hogy idén is bemutatjuk.

A célközönség felsőbb osztályos középiskolásokból állt. A négy negyedórás jelenet teljesen különálló volt. Mindegyik után a közönség a rendőrség szakembereivel közösen, interaktív kommunikációval dolgozta fel a történteket. Az őrnagy mellett Farkas Attila főtörzszászlóssal, a balesetmegelőzési bizottság előadójával, Bozóné Soós Marianna alezredessel, a B.-K. MRFK bűnmegelőzési osztály kiemelt főelőadójával és Vízinger Erzsébet pszichológussal dolgozták fel, mi az, amit láttak, és hogyan lehetett volna elkerülni a balesetet. Emellett a jogszabályokat is elmagyarázták közérthetően a diákoknak.

Az első jelenetben egy fiatal egyetemista lányról volt szó, aki élete legszebb korszakát élte boldog párkapcsolatban. Egy esti kurzusra indult éppen fülhallgatóval a fülében, amiből bömbölt a zene, a kapucniját pedig egészen a szeméig lehúzta. Ráadásul a telefonját is nyomkodta, miközben átkelt az úttesten. Egy autó elütötte az elé lépő lányt, aki a helyszínen meghalt. A jelenetben a tanulók követhették, ahogy a rendőr a szülők lakásához érkezett, és közölték a szomorú hírt: gyermekük meghalt egy balesetben.



– Ennél a jelenetnél az iskolásokkal átbeszéltük, hogy nagyon sok fiatal közlekedik úgy, hogy nem hall semmit, mert a fülében hangosan szól a zene, ráadásul manapság divat a kapucnit egészen a szemre húzni, amitől ki sem látni – mondja Dudásné Tóth Erika. – A legtöbben még akkor is a telefont figyelik, amikor az úton átkelnek. Ez pedig nagyon veszélyes, mert nem veszik észre, ha valami közeledik. Átbeszéltük, hogyan kell helyesen közlekedni, és a gyalogátkelőhelyet megközelíteni. A gyerekek nem voltak tisztában a mobiltelefon használatának szabályaival, ezért ezekre is kitértünk. A gyalogosoknak a KRESZ nem tiltja a készülék használatát, azonban az autósoknak vezetés közben, kézben tartott mobillal tilos telefonálniuk. Amennyiben valaki megáll a piros lámpánál vagy forgalmi dugóban ül, akkor felveheti a telefont, ha csörög. De amint elindul a kocsival, le kell tennie. Motorkerékpáron, illetve biciklin viszont soha nem használhatunk telefont, még akkor sem, ha épp megállunk a piros lámpánál. Ezenfelül arról is sokat beszéltük, mit kell tenni, ha valaki tanúja lesz egy balesetnek.

A második jelenetben egy baráti tásaság bulizni ment. A barátnők mindig beosztották, ki legyen a sofőr, aki aznap nem ihatott alkoholt. Egyik alkalommal az, akire épp rákerült volna a sor, nem akart velük tartani, mert fáradt volt. A barátnői azonban addig kérlelték, míg végül beadta a derekát, és vállalta a sofőr szerepét. Azonban figyelmetlensége miatt súlyos balesetet szenvedtek. A vezető örök életére tolószékbe került, az egyik lánynak amputálni kellett a lábát, és a másik kettő is súlyos, maradandó sérülést szenvedett. A baleset oka volt még a gyorshajtás, és nem is kötötték be magukat.

– A jelenet után a biztonsági öv használatának fontosságát beszéltük meg, valamint a gyorshajtásról ejtettünk szót – magyarázza az őrnagy. – Fontos megértetni a fiatalokkal azt is, hogy meg kell tanulniuk nemet mondani. Ha valaki úgy érzi, hogy képtelen vezetni bármilyen okból is, akkor érvényesítse akaratát. Hiába nem fogyaszt alkoholt vagy egyéb tudatmódosító szert, a balesethez elég, ha valaki fáradt, és nem tud koncentrálni. A pszichológus beszélt arról, hogyan lehet egy ilyen tragédiát feldolgozni, és utána teljes életet élni. A harmadik jelenetben egy fiatal pár szemtanúja lett egy balesetnek. Az autós két embert ütött el, akik a helyszínen életüket vesztették. A vétkes sofőr, aki ittasan vezetett, segítségnyújtás nélkül elhajtott a helyszínről. Ennél az ittas vezetést és a segítségnyújtás elmaradását vitattuk meg. Elmondtuk a fiataloknak, az nem baj, ha az ember szórakozni megy, de akkor előre szervezze meg, hogyan fog hazajutni. Sokan nem tudják, hogy például van sofőrszolgálat, ha nem lenne taxi vagy olyan családtag, aki hazaviszi őket.

Az utolsó jelenet már nem egy balesetről szólt, hanem az internetről. Sok fiatal éli mindennapjait a világhálón. Gyakran nem tudják, kihez fordulhatnak tanácsért, ha például zsarolóval találkoznak, vagy álprofillal próbálják becsapni őket. Fontos, hogy felismerjék a veszélyt, akár ők, akár egy barátjuk, ismerősük kerül ilyen szituációba, és találjanak olyan felnőttet, aki szakszerű segítséget tud nyújtani számukra.

Fotó: Béres Attila
                       

Kövessen minket a Facebookon is!