Helyi hírek 2023. január 29. 12:00

Hogyan lesz sikeres az újévi fogadalom?

Hogyan lesz sikeres az újévi fogadalom?
Az év kezdetén sokan vesszük számba, hogy miben szeretnénk változni. Ezeket a gondolatokat gyakran követik fogadalmak, amelyek leginkább a testi- és lelki egészségünk jobbá tételéről, vagy rossz szokásaink elhagyásáról szólnak. Ahhoz, hogy az ígéreteket hosszú távon is be tudjuk tartani, kitartás és pontos célmeghatározás szükséges. Dr. Sinkó Melinda orvos, pszichoterápiás szakember olyan praktikákat oszt meg velünk, amelyek alkalmazásával egyszerűbben elérhetjük az álmainkat és a csalódás veszélye is kisebb lesz.

Borítókép: Szendrei Ádám

Hogyan kezdjük az új évet annak érdekében, hogy fejlődni tudjunk?

– Érdemes átgondolni az óév történéseit, mérlegelni döntéseinket. Ezt ne csak politikai, gazdasági értelemben tegyük meg, hanem személyes érzéseinket is merjük megfogalmazni, megélni. Ehhez segítségül hívhatjuk fényképeinket, naptári bejegyzéseinket, vagy éppen tárgyainkat. Keressünk visszaemlékezéseinkben olyan dolgokat, amikért hálásak vagyunk, vagy amin változtatni szeretnénk. Sokan arról döntenek ilyenkor, hogy mit nem szeretnének, azonban én azt javaslom, hogy mindig pozitív nézőpontból közelítsük meg dolgokat. Vizsgáljuk meg magunkban, hogy az elmúlt évek fogadalmait miért nem sikerült betartani. Legyen tanúnk az ígéreteinkre, mert akkor nemcsak magunknak kell bizonyítani, hanem másnak is. Ez ösztönzőleg hathat ránk és nem mellesleg számon kérhetők leszünk.

Mi az oka annak, hogy legtöbbször január elején tervezzük újra az életünket?

– A néphagyományaink is erre épülnek: misztikus jelentést társítunk bizonyos cselekedetekhez, állatokhoz, vagy éppen ételekhez. Ezekben azért hiszünk, mert bennünk van a változás iránti igény és a kíváncsiság. Gyakran elhangzik a szánkból az a mondat, hogy innentől kezdve, új életet kezdek. Tegyük meg! Merjünk tervezni és megvalósítani! A január hosszúnak tűnhet az ünnepi színesség után. Azért, hogy ne süppedjünk bele ebbe az érzésbe, igyekezzünk apró dolgokban megtalálni az örömöt. Különböző életszakaszok – a kamaszkor, vagy fiatal felnőttkor, az életközépi válság ideje – persze más és más feladat aktualitását hozzák elénk. Ahhoz, hogy ezeket a periódusokat a magunk hasznára tudjuk fordítani, rugalmasságra van szükségünk. Ennek mértéke bizonyos szintig velünk született, temperamentum kérdése. De tanult folyamatokkal fejleszthető. Ha ezzel tisztában vagyunk, könnyebb a helyzetünk. Valamiért hiányzik a kultúránkból a hibázás elfogadása. Azt szeretjük megpróbálni, amiben biztos sikert látunk, azonban ez nem is ad annyi élményt és örömöt, mint amikor felvállalunk egy nagy kihívásokkal teli küzdelmet. Ha úgy érezzük, hogy megrekedtünk, merjünk segítséget kérni! Nemcsak szakemberre gondolok itt, hanem egy barát, vagy egy családtag is tud más nézőpontot elénk vetíteni.



Milyen taktikákat vethetünk be annak érdekében, hogy hosszútávon is elégedettek lehessünk önmagunkkal?

– A fogadalmak megtartásában a fokozatosság elvét vallom. Azt javaslom, hogy ne lifttel, hanem lépcsőn akarjuk a csúcsra jutni. Fogalmazzunk meg magunkban konkrét, elérhető, megvalósítható célokat! Írjuk fel ezeket olyan helyre, ahol azok gyakran a szemünk elé kerülnek. Az önjutalmazás is segíti a motivációinkat, mivel növeli az önbizalmunkat. A véghezvitelben segítségünkre lehet az úgynevezett SMART táblázat, ami egy angol eredetű mozaikszóból ered és az alábbi öt elemből áll össze: specific (konkrét), measurable (mérhető), achievable (elérhető), relevant (jelentős) és time-based (időhöz kötött).

Ezt a tudást hogyan adhatjuk át a gyerekeinknek?

– Avassuk be őket is a terveinkbe. Ezeket a beszélgetéseket könnyen átfordíthatjuk együtt gondolkodásra, tapasztalatok megosztására. Ha kikérik a véleményünket, javaslatainkban vegyük figyelembe képességeiket, mentalitásukat és soha se hagyjuk magukra őket a kétségeikben!

V. B.
                   

Kövessen minket a Facebookon is!