Helyi hírek 2023. január 20. 08:00

Lelkileg nehéz január – dr. Domján Mihály válaszol

Lelkileg nehéz január – dr. Domján Mihály válaszol
Sokunk érezheti a varázslatos karácsony után, hogy nem sikerül a visszarázódás a szürke januári hétköznapokba. Sem kedvünk, sem energiánk arra, hogy újra minden nap beugorjunk a mókuskerékbe és mosolyogva, lelkesen folytassuk ott, ahol decemberben abbahagytuk. Tudjuk pontosan, hogy meg kell tennünk, mégis halogatunk, szőnyeg alá söprünk, nem veszünk tudomást a feladatokról. Ettől aztán még rosszabbul érezzük magunkat, ami tovább gátol bennünket abban, hogy a legcsekélyebb módon is komfortosak legyünk saját életünkben. A megoldásokról dr. Domján Mihály pszichológust kérdeztük.

– A karácsony egy tükör az emberi kapcsolatokat tekintve, akkor a január tükör arra, hogy hogyan vagyok a céljaimmal, miben szeretnék változtatni és ezért mit teszek – mondta dr. Domján Mihály.

– Szeretnénk, ha az új év új dolgokat hozna, de mindennek ára van. Felelősséget kell vállalni, meg kell dolgozni a csodákért. Nagyon fontos pszichológiailag, hogy amikor kimondjuk azt, hogy valamit már nem akarunk tovább az életünkben, (munka, párkapcsolat) akkor azt is határozzuk meg magunkban, hogy mit is akarunk tulajdonképpen. Ehhez viszont az kell, hogy átgondoljam részletesen, hogy mit szeretnék ettől az évtől. A jelent tudomásul kell vennünk, kidolgozni magunkból az esetleges dühöt, sértettséget, fájdalmakat. Ekkor válik láthatóvá, hogy a megvalósulni áhított dolgok közül mire van lehetőségem, miben van realitás, miért vagyok képes tanulni is vagy vállalkozni. Kereszteket és hiányokat hordozunk mindannyian, mégis megtaníthatjuk a szemünket és a szívünket valamint a gondolatainkat arra fókuszálni, ami van, és ami jó.

Természetesen megengedhetjük magunknak azt, hogy nehezebbnek érezzük ezt az évkezdést. Az a fontos ilyenkor, hogy ne ítéljük el saját magunkat ezért, ne értékeljem le magam azért, mert pillanatnyilag azt érzem, hogy semmi nem sikerül és nincs meg az év eleji lendület. A legnagyobb ellensége, bírója és ügyésze vagyunk saját magunknak. Felejtsük el a címkéket, amit magunkra aggatunk, és amik tele vannak negatív üzenettel. Próbáljuk meg elfogadni, hogy ez a helyzet most megtörténik velünk és ebben a légkörben jön meg az erő majd a változásra.



A doktor hangsúlyozta: az fogja megtalálni a motivációját, az inspirációját 2023-ban, aki készen áll arra, hogy változtasson. De nem mindegy, hogy hogyan. Ha például elhatározzuk, hogy leadunk pár kilót, akkor ne azt a szót használjuk, hogy diétázunk, hanem például azt, hogy kísérletezünk új ételek, ételcsoportok, alapanyagok megismerésével, hogy aztán beépítsük azokat az étkezésünkbe. Ha új szokásokkal gazdagítom a táplálkozásomat, akkor annak lesz egy olyan hozadéka is, hogy fogyni fogok. Új örömforrások: új film, zene, koncert, séták vagy szokások bevezetése üdítő hatással lehetnek a lelkünkre.

Végezetül elmondta, hogy a páciensei között van olyan, aki élete delén túl is új szakmát tanul, mert nem szeretne kiégni. Újból megtalálta ez által az érdeklődését, nyitott és új dolgokat próbál ki. Örömöt ad saját magának – és ez az egyik legfontosabb. 

Z. A.
                           

Kövessen minket a Facebookon is!