Helyi hírek 2023. január 22. 17:00

Elérhetők a középiskolai felvételi vizsgák feladatai és javítókulcsai

Elérhetők a középiskolai felvételi vizsgák feladatai és javítókulcsai
Nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal (OH) honlapján a mai felvételi feladatsorokat és azok megoldásait. Az összesen több mint 71 ezer diák magyarból és matematikából adott számot tudásáról.

Borítókép: Illusztráció
Fotó: MTI 
 Honéczy Barnabás


Az Oktatási Hivatal adatai szerint 56 ezer nyolcadikos, 9100 hatodikos és több mint 6000 negyedikes vizsgázott szombat délelőtt az ország 541 helyszínén.  A 10-10 feladatból álló magyar- és matematikatesztek megírására 45-45 percet kaptak a tanulók, akik a jó megoldásokért összesen 50-50 pontot kaphatnak. A diákok visszajelzése alapján idén a matematikateszt nehéz volt, a magyar viszont könnyebb. Az országos átlageredmény tavaly magyarból 30, matematikából 22,7 pont volt a maximális 50-50-ből. 

A témában interjút adott a Magyar Nemzetnek Brassói Sándor, az Oktatási Hivatal elnöke, aki szerint arra törekedtek, hogy a vizsgák lebonyolítása humánus és rugalmas legyen. Kifejtette: ha például egy diák a lakóhelyétől távoli iskolába jelentkezett, a felvételit egy másik, hozzá közelebbi helyszínen is megírhatta. Elmondta: az iskoláknak január 21-től számítva legfeljebb nyolc napjuk van a javításra.  Hangsúlyozta: az intézmények kötelesek lehetővé tenni az eredmények megtekintését a szülőknek, akik fellebbezést nyújthatnak be az iskolához, annak elutasítása esetén pedig az OH-hoz.

Brassói Sándor rámutatott arra is, hogy a felvételi vizsgára való jelentkezés nem ugyanaz, mint a felvételi jelentkezés. Utóbbira ugyanis a vizsgaeredmény ismeretében van lehetőség február 22-ig – tette hozzá, kiemelve: a felvételi jelentkezést a nyolcadik évfolyamosok az iskolájukon keresztül, a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba jelentkezők pedig a szülők ügyfélkapus belépésével az OH honlapján tehetik meg. 
               

Kövessen minket a Facebookon is!