Helyi hírek 2023. január 25. 08:00

Februárban induló képzésekre várják az érdeklődőket a Kossuth iskolában

Februárban induló képzésekre várják az érdeklődőket a Kossuth iskolában
Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a felnőttképzés városunkban, a KSZC Kiskunfélegyházi Kossuth Lajos Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban is számos lehetőséget, képzést kínál azoknak a felnőtteknek, aki új szakma, új képzések iránt érdeklődnek.

Bodorné Szikora Erzsébet, az intézmény felnőttoktatás-vezetője elmondta, hogy tulajdonképpen 16-tól 100 éves korig mindenkit várnak, akinek kedve és lehetősége, szabadideje van és nyitott az új ismeretekre. Megtudtuk, hogy az új képzések bevezetése folyamatos, a külsős óraadók száma is gyarapodik ez által.



Örömmel jelentette be, hogy nagyon jó kapcsolatot ápolnak a városi kórházzal, a hamarosan induló segédápoló képzés fontos helyszíne lesz a kórház, hiszen a gyakorlatot így helyben meg tudják oldani. Az említett képzés alapfokú iskolai végzettségre épül és a sikeres záróvizsga után garantált az elhelyezkedés sikere.



A felnőttoktatás-vezetőtől megtudtuk, hogy a napokban pedagógiai asszisztens és gyógypedagógiai asszisztens szakképesítést szereztek 24-en, sikeres vizsgát tettek a másfél éves képzésük zárásaként. A vizsgák folytatódnak, hiszen februárban majdnem 260 tanuló ad számot a tudásáról. Az újdonságként bevezetett fitneszinstruktor-képzés első csoportja is hamarosan végez, várják az új jelentkezőket, akik kedvet kaptak a tanuláshoz. Hozzátette: elsődleges céljuk ezzel a fiatalok megszólítása volt, de örömmel látták, hogy volt a tanulók között olyan személy is, aki 60 év felett gondolta úgy, hogy szeretne ezen a területen ismeretet szerezni. Népszerű a személy- és vagyonőrképzésük is, hamarosan 60 fő ad számot eddig megszerzett tudásából.



Ismertette, hogy márciusban lesz esedékes a munkavédelmi előadók és a lakberendező csoport vizsgája is. Utóbbira azért is nagyon büszke, hiszen a kezdetekkor nem gondolta, hogy egy Kiskunfélegyháza méretű városban ennyi érdeklődőt találnak majd a képzésre. Az előzőekben 23 fő indult, a következő időszakra is van már egy bázis, akikkel el tudják indítani a csoportot, de természetesen fogadnak még érdeklődőket. Mindezek mellett alapszakmákban 200 fő vizsgázik a következő hetekben a burkolón át a cukrászig, nagyon sok területen.

Kiemelte, hogy nagyon széles körű elhelyezkedést tesznek lehetővé a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensi képzéseik. Utóbbinál nagyon fontos információ, hogy a képzés kiegészül kifejezetten az SNI-s gyermekekkel foglalkozó pedagógusok munkájának támogatására. Februárban ezekre is lehet jelentkezni újra, akkor már némileg csökkentett képzési idővel kell számolni: 1 év alatt megszerezhető a képesítés majd.



Bodorné Szikora Erzsébet elmondta, hogy a 8 osztállyal rendelkezőkre is gondoltak: a korábban említett képzett segédápoló-képzés és a személy- és vagyonőr, valamint a tisztítástechnológiai szakmunkás és a dajkaképzés is ide sorolható. Megtudtuk, hogy több nyugdíjas is dönt a szakmatanulás mellett, akik nyugdíj-kiegészítés miatt jelentkeznek a szakokra.

Népszerű szakmáik közé sorolható a divatszabó, akik között ismét sok nagymama korú tanuló megfordul, és kedvelik a szociális ápoló gondozó szakot is. Ezen kívül épület- és szerkezetlakatos, CNC programozó vagy az asztalos képzést is szeretettel ajánlja.



Végezetül elmondta, hogy véleménye szerint a felnőttképzés sikere abban rejlik, hogy több szakmával a kezünkben jobb esélyeink vannak a munkaerőpiacon. A mai kiszámíthatatlan körülmények miatt nem tudhatjuk, hogy mikor hoz az élet egy olyan helyzetet, amikor változtatni kényszerülünk. Példaként említette, hogy a hegesztő tanulók között megismert egy olyan hölgyet, aki nem győzte kivárni, hogy a férje megjavítsa a kerítést otthon, ezért iratkozott be az iskolába, hogy tapasztalatot szerezzen és maga végezze el ezeket a feladatokat.

Az iskolába jelentkezni lehet személyesen minden hétköznap 8-tól 16 óráig, vagy elektronikusan a  kossuthfelnottoktatá[email protected] címen.
                   
Z. A. 
                       

Kövessen minket a Facebookon is!