Helyi hírek 2023. január 25. 15:00

Válságos állapotban a Tömörkényről megmentett állatok

Válságos állapotban a Tömörkényről megmentett állatok
Csaknem hatvan, rendkívül legyengült és többféle betegségtől szenvedő kisállatot mentettek ki az Állatmentő Szolgálat Alapítvány segítői egy szaporító tömörkényi telepéről. Az ott tapasztalt körülmények még a sokat látott állatmentőket is megdöbbentették.

Borítókép: Állatmentő Szolgálat Alapítvány

„Az állatok koncentrációs tábora” – ezekkel a szavakkal jellemezték az Állatmentő Szolgálat Alapítvány önkéntesei azt a tömörkényi helyet, ahol 58 nyomorúságos körülmények között tartott állatot találtak. Az állatok egy részét az időjárás ellenére a szabad ég alatt tartották, a fedett helyen lévők viszont elképesztő mocsokban és bűzben voltak kénytelenek élni.

A tömörkényi szaporító egy úgynevezett „szedő” volt, azaz az ő feladata volt, hogy összeszedje a kereskedők részére a kívánt állatokat, amiket aztán külföldre exportálnak. Az illetőt a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal és a Szentesi Járási Hivatal munkatársai érték tetten, miközben megpróbált megszabadulni az állatállomány egy részétől és egy másik vármegyébe szökni.

Az állatmentők közölték, az állatok túlnyomó része nincs jól. – Soha nem láttunk ennyi és ilyen rossz állapotú állatot arányaiban egy helyen, pedig borzasztóbbnál borzasztóbb helyeken jártunk – emelték ki. Segítségükkel Tömörkényről 58 állat menekült meg, köztük többen válságos állapotban. Az állatok között a kutyák és macskák mellett ékszerteknős, csincsilla, nyúl és agáma is volt, mindannyian alultápláltsággal és többféle betegséggel, fertőzéssel is küzdöttek. Az állatokról állapotfelmérés készült, amit a rendőrség részére adtak át. A hatósági állatorvosok segítségével minden chippel megjelölhető állatot jelölten szállították el. Az állatokat tíz állatvédelmi szervezetnél helyezték el, faji sajátosságaikat figyelembe véve.
A mentésben az Állatmentő Szolgálat Alapítvány mellett a Csivava Fajtamentő Egyesület, az Ébredő Bolygó Alapítvány, az Együtt a Kisállatokért Alapítvány, az Első Nyúlmentő Alapítvány, az Eszkuláp Állatvédő Egyesület, a Magyar Macskavédő Közhasznú Alapítvány, a Putrinka Állat és Természetvédő Alapítvány, a Rex Kutyaotthon Alapítvány, a Szentendrei Kisállatkert és a Szurkolók az Állatokért Alapítvány vett részt – számolt be az esetről a Délmagyar.
                       

Kövessen minket a Facebookon is!