Helyi hírek 2023. január 27. 08:00

Átprogramozták a jelzőlámpákat

Átprogramozták a jelzőlámpákat
Az önkormányzat kérésére az állami közútkezelő munkatársai – az aktuális helyi viszonyok figyelembevételével – átprogramozták a kiskunfélegyházi jelzőlámpákat – tudtuk meg Sipos Róberttól, az önkormányzat Városüzemeltetési és Közterület-felügyeleti Csoportjának munkatársától.

– Tavaly sok lakossági észrevételt kaptunk a jelzőlámpák működésével kapcsolatban. A közlekedők főleg azt kifogásolták, hogy a mellékirányok (ezek az 5-ös főúton kívüli irányok: a Bercsényi utca, Kőrösi út, Kossuth Lajos utca, Bajcsy-Zsilinszky út, Halasi út és Szentesi út) forgalma – különösen a reggeli és délutáni időszakban – feltorlódik és nem jutnak át az autósok egy lámpaváltással.

Mivel a jelzőlámpákat a Magyar Közút Nonprofit Zrt. üzemelteti, a hivatal tőlük kért tájékoztatást ennek okáról. Válaszukban arról számoltak be, hogy a lámpák vezérlésében aktív szerepet játszó forgalomérzékelő detektorok meghibásodtak, ezért egy korábbi fix programon üzemelnek a jelzőlámpák. Az önkormányzat ezeknek a fix programoknak a felülvizsgálatára és átírására kérte a közútkezelőt. Az autópálya, illetve az elkerülő utak elkészülte után ugyanis az 5-ös számú főút belterületi forgalma csökkent, így nem igényel már olyan hosszú szabad jelzéseket a mellékirányok rovására, mint korábban – magyarázza a szakember.

Az új programot gondos szakmai előkészítés, forgalomszámlálás alapján a Közútkezelő készítette el a polgármesteri hivatal munkatársai véleményének figyelembevételével. Az átírások megtörténtek, a program telepítése a napokban fejeződött be. Ahogy azt a közlekedők már tapasztalhatják, az új program a felsorolt mellékirányokból lényegesen hosszabb idejű szabad jelzést ad.



Ebből adódóan remélhetően a kifogásolt probléma megoldódott és könnyebbé vált az átjutás például az ötös számú főútról a Bajcsy-Zsilinszky utcára, balra kanyarodók számára. Sipos Róbert szerint ezzel kapcsolatban érkezett a legtöbb lakossági jelzés, ugyanis bizonyos napszakokban csak több lámpaváltásra sikerült az autósoknak átjutni, és a rendelkezésre álló rövid sáv gyakran telítődött. Az új program azonban a balra kanyarodóknak az eddigi 7 másodperc helyett 20 másodpercnyi zöldidőt nyújt a Szeged felől érkezők „telezöldes” jelzésének pirosra váltása után. Ez a plusz idő elegendő arra, hogy a balra kanyarodó sáv teljesen kiürüljön.



Az önkormányzat munkatársa emlékeztet az elsőbbségi viszonyok betartásának fontosságára a csomópontban, és hangsúlyozza: semmi szükség arra, hogy elsőként kiugorva, szabálytalanul balra kanyarodjanak a gépjárművezetők, ugyanis a zöld idő végéhez közeledve mindenkinek elegendő idő áll rendelkezésére az átjutáshoz.

A kívánatos természetesen az lenne, hogy ismét a forgalom befolyásolja a jelzőlámpák működését, ezt azonban a magas költségek miatt egyelőre nem tudja finanszírozni a közútkezelő. Sipos Róbert elmondása szerint arról tájékoztatták az önkormányzatot, hogy a kérdést továbbra is napirenden tartják, és amint anyagi lehetőség nyílik rá, a meghibásodott forgalomérzékelő detektorokat pótolják. A gyalogosok számára fontos információ, hogy átkelésnél a szándékot jelző gomb megnyomása továbbra is szükséges.

T. T.
                   
Fotó: Fantoly Márton         
                     

Kövessen minket a Facebookon is!