Helyi hírek 2023. január 29. 08:00

Középiskolások hete a könyvtárban

Középiskolások hete a könyvtárban
Tájékoztató előadásokkal és társasjáték-versennyel várják január 31. és február 3. között a középiskolásokat a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban.

Az Európai Unió 2023-ban címmel tart január 31-én, kedden 10 és 11 órakor előadást Taskó Péter, a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Europe Direct iroda munkatársa, majd február 1-jén, szerdán 10 és 13 órai kezdettel a Felelős Gasztrohős beszél a tudatos táplálkozásról a középiskolásoknak. Február 2-án, csütörtökön 10:45-től és 12:45-től Bukta Péter, az Oktatási Hivatal Tájékoztatási Osztálynak vezetője tart felvételi tájékoztatót. A Középiskolások hete február 3-án, pénteken 14 órakor Dixit társasjáték-versennyel zárul.



– Az első Középiskolások hete rendezvényt 2019-ben rendeztük meg azzal a céllal, hogy a 14-18 éveseket megszólítsuk, nekik szóló előadásokkal, könyvtári környezetben. Előtte is voltak a korosztályt célzó programjaink, de ebben a formában, hogy egy hétre tömörítünk több, számukra szóló eseményt is, ekkortól rendezzük meg. A pandémia ideje alatt 2021-ben elmaradt a rendezvény, de tavaly már újra megtarthattuk. Mindig a január végéhez, illetve február első hetéhez igazítottuk a programokat. Az egyik fő oka ennek, az, hogy ekkor közeleg a felsőoktatási felvételi jelentkezések határideje, s az éppen aktuális tudnivalók és felmerülő kérdések megválaszolására évente elhívjuk az Oktatási Hivatal Tájékoztatási Osztályának vezetőjét, aki naprakész információkkal és tanácsokkal látja el a továbbtanulni vágyó diákokat – mondta el Abonyi Szilvia igazgató. Hozzátette: az elmúlt években színes programkínálat várta az ifjúságot, így például a kiberbiztonság, a külföldi munkavállalás és a pályaorientáció is szóba került, csakúgy, mint az ismeretterjesztő és slam poetry előadások, valamint a játékos vetélkedők.

– Rendszerint meghívott előadóink a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár Europe Direct munkatársai, akik többször érkeztek már az EURES Iroda kollégáival, hogy elmondják milyen lehetőséget kínál az unió a tanulás és a munkavállalás terén a fiataloknak. Szórólapokkal, apróbb ajándékokkal kedveskedtek informatív előadásaikat követően. Volt arra is példa, hogy az Egészségfejlesztési Iroda munkatársai tartottak érzékenyítő tréninget – fogalmazott.

A program nagyon népszerű a város középiskolásainak körében, rendszerint minden intézményből érkeznek osztályok, csoportok. A rendezvényen 2019 óta több mint ezer diák vett részt.

G. E.
                       

Kövessen minket a Facebookon is!