Gazdaság 2023. február 1. 08:00

Nem a csapadék, hanem az enyhe tél okoz nagy károkat a mezőgazdaságban

Nem a csapadék, hanem az enyhe tél okoz nagy károkat a mezőgazdaságban
A hó lenne az ideális, de az esőnek is nagyon örülnek – tudtuk meg Kis-Czakó Máté mezőgazdasági mérnöktől, gazdálkodótól. Hozzátette: a sokkal nagyobb baj az, hogy elmúlik a tél úgy, hogy igazán hideg, fagyos időjárás lenne. A fagymentesség kedvez a gombáknak, kórokozók szaporodásának egy olyan időszakban, amikor azoknak el kellene pusztulniuk.



A január hóval és faggyal telt el mindig. A mínusz 20 fok a megszokott és mindig esett hó is ebben a hónapban. Idén a valóság teljesen más képet mutat. Kis-Czakó Máté elmondta, hogy a rengeteg csapadék, ami eső formájában érkezett, egyáltalán nem mondható túlzásnak. Még mindig nem mondható elegendőnek ez a mennyiség az extrém aszályos nyár után. Megtudtuk, hogy a falusi emberek a kút gyűrűin mérik évtizedek óta a föld vízzel telítettségét. Jelenleg a kútban fél gyűrűvel van több víz, mint amikor az aszályos ősz beköszöntött. Évekkel ezelőtt a hét gyűrűs kútnak 5 gyűrűjéig állt a víz ugyanebben az időszakban, ma, ennyi csapadék után is két és fél gyűrű magas a vízszint. Vagyis bőven van még mit elnyelnie a földnek, így a gazdák egyáltalán nem sokallják a csapadékot. A föld nem tudott még telítődni, a szikes gyepeken ugyan megáll a víz, de két-három nap múlva el is tűnik.



A gazda korábbi aggodalma a kukoricavetést illetően elszállt, az eddig lehullott csapadék miatt. Talán pozitív előjele lehet ez az idei termésnek, így biztosan lesznek kukoricatáblái ebben az évben is. Az őszi vetésnek kiváló a víz, viszont az enyhe időjárás, a fagy hiánya okoz nagy károkat az árpában. A vetésben a zöld és a sárga minden árnyalata megtalálható, mert szenved a növény a gombabetegségektől. Nincs téli hideg, hogy ezeket a kórokozókat elpusztítsa, tökéletes táptalajt nyújt ez az enyhe tél a gombák szaporodásának. Az árpa érzékeny, könnyen megbetegedő növény. Az előzetes számítások szerint a jó termés érdekében kétféle gombaölő szerrel kell védekezni majd, aminek az ára sajnos nagyon magas. Szerencsére a búza ellenállóbb, a gazdák java már német búzafajtákat alkalmaz.



Sajnos, a mostani tél is bebizonyította, hogy a mezőgazdaság nagymértékben kiszolgáltatott az időjárás viszontagságainak. Semmit nem lehet prognosztizálni, az elszabadult árak is fokozzák a bizonytalanságot. Kis-Czakó Máté elmondta, hogy a támogatások is elmaradoztak, a megállapított aszálykár kifizetése is várat magára. Bár a műtrágyaárak tekintetében enyhülés tapasztalható, de még így is szinte megfizethetetlen kategóriába esik. Körülbelül 400 ezer forint tonnánkénti költséggel kell számolniuk e tekintetben, ez a költség 2021-ig mindössze százezer forintot tett ki tonnánként.

Z. A.
                         

Kövessen minket a Facebookon is!