Helyi hírek 2023. január 31. 10:00

Február 18-án lesz az V. Mezgés Disznótor

 Február 18-án lesz az V. Mezgés Disznótor
Ötödik alkalommal szervezik meg a Mezgés Disznótort városunkban. Az esemény február 18-án, szombaton reggel 9 órakor kezdődik – tudtuk meg Rózsa Páltól, a Déli Agrárszakképzési Centrum Kiskunfélegyházi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatójától.

Rózsa Pál elmondta, hogy az esemény missziója a húsos szakma népszerűsítése, valamint a hagyományőrzés. A legelső eseményt az önkormányzat előtti parkolóban rendezték meg, és maguk a szervezők sem gondolták, hogy ekkora érdeklődés övezi majd. Gyorsan kinőtte a kezdeti teret és hamarosan új helyszínen jelentkeztek: a Petőfi Sándor Városi Könyvtár melletti parkoló lett kényelmes a rendezvény számára.



A látogatók a hagyományos disznótor néhány nagyon fontos és látványos elemét nézhetik majd meg: a perzselés, a felmosás, a tisztítás és bontás fázisait. Sok felnőtt csak gyermekkorában látott ilyet és talán nagyon sok gyermek soha nem szembesült a feldolgozás folyamatával. Valamikor a disznóvágás fontos családi eseménynek számított, ahol volt tér és lehetőség beszélgetni a munka mellett.

Az igazgatótól megtudtuk, hogy nagyon is aktuális a szakma népszerűsítése továbbra is, hiszen úgy látják, hogy sajnos évről-évre csökkenés mutatkozik a tanulók számában a húsos szakon. Az idén az iskola szervezi meg a Szakma Kiváló Tanulója versenyt és az országos szintű jelentkezések is mind ezt a tényt támasztják alá.

Elmondta, hogy szerencsére városunkban nagy az érdeklődés az iskola termékei iránt, a tavalyi évben 1500 sertést és 300 szarvasmarhát vágtak le, ami mind megmutatja az üzemi termelés nagyságát náluk. Hozzátette: a nagyszerű a dologban az, hogy a feldolgozás során a termékgyártással is megismerkednek a tanulók. Elsajátítják a kiváló minőség elkészítését, így azt később önállóan is tudják alkalmazni.



Az idei Mezgés Disznótor is bővelkedik finomságokban: hagymás vér, sült máj, pecsenye, hurka, kolbász, orjaleves, pörkölt, töltött káposzta lesz a menü. Mindezek után farsangi fánkkal is kedveskednek a megjelenteknek.

A tavaly nagy sikert aratott Mészárszék a könyvtárban elnevezésű kiállítás most a könyvtár árkádja alatt nézhető majd meg, itt a régi eszközöket mutatják be és korabeli leírásokkal ismerkedhetnek a látogatók.

Z. A.
                         

Kövessen minket a Facebookon is!