Kultúra 2023. február 2. 14:00

Vásároljunk, étkezzünk felelősségteljesen!

Képgaléria
Vásároljunk, étkezzünk felelősségteljesen!
A fenntartható, környezettudatos és pazarlásmentes bevásárlás, étkezés és tálalás fontosságára hívták fel a középiskolások figyelmét február 1-jén, a Petőfi Sándor Városi Könyvtárban. Az érdeklődőket a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársa tájékoztatta.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány célja a környezettudatos, felelős étkezés elterjesztése és a hazai vendéglátóhelyek környezetvédelmi törekvéseinek segítése. A középiskolásoknak szóló tájékoztatóban felhívták a figyelmet arra, hogy a készételek összetevőinél érdemes figyelni a pálmaolajra, és lehetőség szerint mellőzni az ilyen termékek fogyasztását. A csomagolásokon érdemes a védjegyeket is megnézni.

– Az ipari állattartás megterhelő a bolygó számára. Az elmúlt években jelentős mértékben megnőtt a húsfogyasztás, ezzel együtt a vízfogyasztás is. Heti egy húsmentes nappal az egészségünknek és a környezetünknek is jót teszünk. Érdemes a nassolnivalók egy részét magokkal, nyers gyümölcsökkel, zöldségekkel kiváltani. Lehetőség szerint fogyasszunk hazai termékeket – emelte ki az alapítvány munkatársa. Hozzátette: érdemes olyan recepteket keresni, amivel az egész állatot felhasználhatjuk, például a csirkének ne csak a mellét fogyasszuk el, vagy a disznónál használjuk fel a körmét, fülét is.

Az élelmiszerhulladék csökkentése kapcsán kitért arra, hogy a szemetes helyett érdemes komposztálót használni és ilyen módon hasznosítani a maradékot. Fontos a tudatos vásárlás is: soha ne menjünk éhesen vásárolni, használjunk bevásárlólistát és csak azt vegyük meg, amiért mentünk. Érdemes felhasználni azokat az alapanyagokat, amiket otthon találunk, a maradékot pedig lefagyasztani. Ezzel is spórolhatunk.

G. E.

Fotó: Petőfi Sándor Városi Könyvtár
                       

Kövessen minket a Facebookon is!