Helyi hírek 2023. február 2. 07:00

Mi várható Félegyházán 2023-ban?

Mi várható Félegyházán 2023-ban?
Csányi József polgármester közösségi oldalán tette közzé a város 2023-as kilátásairól szóló gondolatait, amit az alábbiakban olvashatnak.

 

Kedves Félegyháziak!

Legutóbb tavaly augusztusban tájékoztattam Önöket az energiaválság városunkat érintő hatásairól. Az akkori gondolataimat átvette az országos sajtó is, és az azóta eltelt időszakban számos polgármester kolléga hasonló nyilatkozatokkal mutatta be a lakosoknak, milyen helyzetbe is kerültek az önkormányzatok.

Mi azonban nem ültünk tétlenül, hanem minden lehetőséget megragadva kezeltük a kialakult helyzetet. Felkészültünk 2023-ra. Rengeteg intézkedést hoztunk az energiafelhasználásunk visszafogására, ezek között voltak fájóak és kevésbé fájóak.

Egy cél volt: Kiskunfélegyházán 2023-ban mind a 600 városban dolgozó kolléga munkahelyét
megtartsuk és Önök, mint városlakók, ebből a szituációból a lehető legkevesebbet vegyenek észre. Talán a legnehezebb döntés az uszoda május végéig történő bezárása volt, de ha ez az ára annak, hogy a bölcsődéket, az óvodákat és az idősek otthonát fűteni, a várost pedig zavartalanul működtetni tudjuk, én felvállalom ennek a felelősségét. Úgy gondolom, hogy aki őszintén meg akarja érteni azt, hogy milyen problémákat él meg szeretett városunk, az meg fogja érteni, aki pedig nem, az nem.

Csak egy egyszerű példa, amellyel megpróbálom bemutatni a bennünket érintő valóságot. Az államtól az év elején 243 millió forint plusztámogatást kaptunk a megnövekedett rezsiköltségeink kompenzálására, amit köszönettel veszünk. Sokan megkerestek, hogy ezt miért nem költjük az uszoda megnyitására. A válasz nagyon egyszerű és egyben nagyon jól mutatja a helyzetünket.

A mostani árakkal számolva a városi spórolásokkal együtt is áramra és gázra 2023-ban 912 millió forinttal kell többet költenünk, mint tavaly. Mintegy ezermillió forinttal többet. Ez bődületes szám.

Tulajdonképpen 2023-ban elfűtjük és elvilágítjuk a város összes útépítésre, épületfelújításra,
közösségi beruházásokra szánt pénzét. Elégetjük.

Utak, parkolók, járdák építése helyett bölcsődét, óvodát, intézményeket fűtünk, közvilágítunk, és több mint 4000 gyermeknek és idősnek főzünk. Csak az étkeztetésben 160 millió forintra nőttek azok a költségeink, amit nem hárítunk át a szülőkre.

Én és a kollégáim felelősséggel tartozunk ezért a városért. Nem hajhásszuk a népszerűséget, nem hajszoljuk a várost felesleges hitelekbe, hanem mindig addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér. Ezt a Covid idején is így tettük és idén is így tesszük. Ebben az évben a Kossuth utca következő szakaszának újjáépítése, a volt Vasas-pálya teljes felújítása és az új móravárosi bölcsőde megnyitása fér bele. Ezek is nagy előrelépések. Ezeknek a beruházásoknak az uniós pénze a város számláján van. Emellett benyújtottuk a Molnártelepi út felújítására a pályázatunkat, erre készülünk.

Minden olyan szolgáltatás, amit eddig nyújtottunk, 2023-ban is megmarad. Továbbra is támogatjuk a kórházi szakrendeléseket, a civil- egyház- és sportszervezeteket, megtartunk, és színvonalas módon tartunk meg minden városi rendezvényt.

Váratlan, előre nem látható kiadásokra 300 millió forintot különítettünk el. Ez a pénz a város biztonsági tartaléka. Kilencedik éve dolgozom az Önök bizalmából a város polgármestereként. Kérem, higgyék el, hogy pontosan tudom, hol vagyunk lemaradásban. Melyek a legrosszabb állapotban lévő útjaink, hol lehet nehezen közlekedni a járdán, mely külterületi utak állapota kritikus. Ezek is sorra fognak kerülni, de nem ebben az évben. Nem tudjuk, hogy mi vár ránk, a városnak tartalékot kell képeznie. Ez a felelős döntés. 

Egy csődbe juttatott város vezetését vettük kézbe a kollégáimmal 2014-ben. Voltunk már ennél rosszabb, de sokkal jobb helyzetben is. Nem vagyok kétségbe esve, mert mára kellően erős alapokon nyugszik a város gazdasága, hogy más településekkel ellentétben, saját erőnkből is talpon tudjunk maradni. Nehéz év elé nézünk, sok lemondással, de én és munkatársaim mindent meg fogunk tenni, hogy ebből Önök a legkevesebbet vegyék észre és a város a megszokott rendben működjön.

Úgy, ahogy megszoktuk, ahogy szeretjük.

Üdvözlettel:
Csányi József
polgármester
                       

Kövessen minket a Facebookon is!