Helyi hírek 2023. február 2. 09:00

Levél az év legrövidebb hónapjához

Levél az év legrövidebb hónapjához
Te kedves február! 28 napot kaptál a naptár összehozóitól – szökőévben 29-et –, szóval rengeteg mindent kell belezsúfolnod négy hétbe. Meg ezek szerint nekünk is igyekeznünk kell, hogy lépést tarthassunk ennyi eseménnyel, amit felkínálsz nekünk a vízöntő és halak jegyében.

Bár a januárral együtt utólag kapott meg az emberiség, de büszke lehetsz már a nevedre is, amit Februustól, a megtisztulás istennőjéről kaptál. A magyar kalendáriumban böjt előhavának, böjtelőnek, esetleg jégbontóként emlegetnek, de reméljük, idén nem lesz sok munkád.

Köszönjük neked, hogy mint csintalan, bohókás, vidámságot hozó időszak, a szürke, munkás  hétköznapokra fittyet hányva a mulatságot helyezted előtérbe, mindennek ellenére. Karnevál, maszkabál, jelmezes felvonulások követik egymást – köztük az egyedülálló mohácsi busójárás, ami világhírű. Más, mint a velencei, más, mint a riói. Csokonai remekül megírta a "Dorottya, avagy a dámák diadalma a fársángon" című művében, hogy ez az időszak a férjfogásra is remek lehetőségeket kínált, már akinek.

Mulatozás meg nem lehet meg evés-ivás nélkül, hogy is nézne az ki! Úgyhogy disznóvágás –  böllérfesztivál mostanság sok helyen –, farsangi fánk, csöröge, rétes, csupa finomság várja a vendégeket.

Szemezgetek a hagyományos és újabb napjaid között, van ám bőség! Rögtön 2-án erős indítással gyertyaszentelés és időjóslás. Ekkor vigyázó szemüket az emberek medvére, farkasra, borzra, mormotára vetették, viselkedésüket, árnyékukat figyelve. "Ha fénylik gyertyaszentelő, az íziket (szűrödet, bundádat) vedd elő." Ha ilyenkor süt a nap, hosszú hideg jön, ilyen egyszerű.

Gázóráról szó ne essék, mi lenne a mulatságból?

Aztán eljön 4-én a Facebook szülinapja, idén már a 19. Boldogat! 14-én talán a legmegosztóbb ünnep virrad ránk: Valentin, Bálint nap. Mindig volt egy kis pajzánság ekkor, lopott csókok, fiatalok incselkedése, de aztán intézményesítve inkább az ajándékozás felé billent a mérleg. Jó is adni-kapni, csak inkább a kedvesség-szerelem-szeretet legyen a lényeg! A férfiak és a házasság világnapját is te hozod, de hiszen ezek nagyszerű alkalmak!

Csak úgy kapkodjuk a fejünket, meg a pénztárcánk után is, annyi minden történik. S akkor jönnek a névnapok, ezek is időjóslásnak adnak teret. Dorottya, Julianna, Zsuzsanna, Mátyás.

S közben fülelhetünk, megszólal-e a pacsirta?

Néha szeszélyes vagy, kiszámíthatatlan kis hölgy módjára koppintasz az orrunkra hideg-jeges széllel, hózáport zúdítasz a nyakunkba, aztán kacagva virágokat bontasz a kertjeinkbe, világító kék égen bárányfelhőket hajtasz, leveszed rólunk a nehéz kabátot, majd cinkos kacsintással reggeltől estig fekete felhőkből zuhogtatod az esőt. Kis huncut vagy ám, biztos azért, mert 11 testvéred több napot kapott?

Bízunk benned, ránk férne már, hogy csak a vidámságra, boldogságra figyelhetnénk.

Persze nem te tehetsz róla, hogy egy éve lesz, hogy a szomszédban dörögnek a fegyverek, hogy egy papírzacskóba elfér a napi költségből vásárolható ennivaló, hogy köhög-trüsszög a zsúfolt orvosi rendelőkben felnőtt és gyerek, hogy aggódva figyel mindenki valamire.

Mégis várunk, reménykedünk benned.

Légy üdvözölve!

Salánki Anikó
              

Kövessen minket a Facebookon is!