Sport 2014. november 22. 17:00

Fiatal tornászoké a jövő (videóval)

Képgaléria
Közel száz leány induló részvételével rendeztek meghívásos, korosztályos tornaversenyt november 22-én Félegyházán, a városi sportcsarnokban. Az I. Jövő Bajnokai Kupán a fiatalok négy korosztályban vettek részt. A legkisebbek talajgyakorlatot és ugrást, míg a nagyobbak -ezt kiegészítve - gerendagyakorlatot, illetve felemáskorlát- gyakorlatot mutattak be. A verseny fővédnöke a lólengésben kétszeres olimpiai bajnok dr. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke személyesen is részt vett a rendezvényen. A tervek szerint a kiemelt sportágak közé tartozó tornát vidéken régióközpontok kialakításával, edzésképzéssel lendítenék fel. A tehetségek felkutatásához a félegyházihoz hasonló kezdeményezésekre, versenyekre van szükség.

dr. Magyar Zoltán, elnök, Magyar Torna Szövetség:

- Mindig öröm lehet Ön számára, amikor fiatalokat lát versenyezni, tornázni, hiszen övék a jövő:

- Nem csak az az öröm, hogy fiatalok, hanem hogy ilyen sok helyről jöttek ide. Új sejtek alakulnak, Kiskunfélegyházán is alakult egy új egyesület és itt is vannak már tornászok. Nagyon fontos sportág számunkra a torna, ezt mindenhol megpróbáljuk előtérbe helyezni, hiszen sok mindent tud adni a torna a gyerekeknek.

Nagyon fontos az, hogy szép mozgásúak, jó tartásúak legyenek a gyerekek. Ez itt is látszik a fiatalokon. Azért is nagyon fontos, mert be fogjuk őket vonni egy központi elképzelésbe, az utánpótlásképzésbe, ami kihat az oktatásra, a helyi továbbképzésre. Ezek mind nagyon jó érzést adnak. Most, hogy több mint 100 gyerek eljött ide és itt versenyez ezért nagyon hálás, nagyon meghatott vagyok.

 

- Hogyan látja a magyar torna helyzetét?

- Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, nagyon sok helyen megszűnt a torna, viszont most egyre több helyen új erőre kap. Most már a kiemelt sportágak közé tartozik a torna is, így mindenkit próbálunk bevonni. Ez azt jelenti, hogy olyan központosítást fogunk megoldani, ami a tehetségek felkarolását szolgálja. Sokrétű a feladatunk, olyan közösséget akarunk létrehozni, melyben gondoskodunk róluk.

 

 

Juhász Tamás, főszervező, I. Jövő Bajnokai Kupa:

- Mennyire sikerült jól a verseny?

- Túl vagyunk a szervezésen. Nagyon fárasztó volt, de azt gondolom, nagyon jól sikerült. Bizakodó vagyok a folytatással kapcsolatban. Nagyon sokat dolgoztunk azon, hogy a forgatókönyvet pontosan kidolgozzuk. Mivel nagyon sok csapat van, ezért két helyszínen állítottuk fel a szereket. Párhuzamosan megy a melegítés és a szólítás, hogy folyamatos legyen a verseny.

- 22 évig tornáztam, pályafutásom egyik legszebb díja ide Kiskunfélegyházához kötődik. 2001-ben megnyertem a nemzetközi Tulit Péter emlékversenyt és innen jött az ötlet a szervezéshez, mert sajnos ezt a versenyt már nem rendezik meg  és szerettem volna újraéleszteni a tornát itt a városban.

 

- Nagyon fontos az utánpótlás a jövő szempontjából:

- Én is így látom, ezért tervben van még egy toborzás is. Minél több fiatalt, óvodást és első osztályos gyereket szeretnénk felkarolni a jövőben.

 

Fotók: Kürti László 

G. Z. 

Kövessen minket a Facebookon is!