Helyi hírek 2023. február 3. 17:00 Forrás: MTI

Idén is indulnak zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba

Idén is indulnak zarándokvonatok a csíksomlyói búcsúba
Idén is elindul a Boldogasszony és a Misszió zarándokvonat a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-Start közös szervezésében a csíksomlyói pünkösdi búcsúba - közölték a szervezők egy sajtótájékoztatón, Budapesten.

Borítókép: MTI – Veres Nándor

Veres András
, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke, a zarándoklat egyházi fővédnöke arról beszélt: minden emberben, akár vallásos, akár nem, ott él a vágy, hogy találkozzon a szenttel. E találkozáshoz nyitottnak kell lenni és áldozatot is kell hozni érte, erről szól a zarándoklat –  fűzte hozzá. Az MKPK elnöke kitért arra: minden zarándok azzal a vággyal indul el, hogy találkozzon a szenttel, és amikor hazaér, szeretne a szeretteinek továbbadni valamit a találkozás élményéből. Elsősorban tehát nem önmagunkért zarándokolunk, mert tudjuk, ha megosztjuk a szenttel való találkozás élményét másokkal, akkor válik nekünk is igazán javunkra.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára kiemelte: a zarándokvonatok lehetőséget adnak a közös imára és a találkozásra. Idén, a háború árnyékában pedig az egymásnak feszülő indulatok oldását is szolgálják ezek a zarándoklatok - tette hozzá. A zarándoklatok úti céljai is fontosak, a csíksomlyói vonatok a lelki élmény mellett a magyar-román kapcsolatokat is javítják, a szintén a Misszió Tours által, a lengyelországi Czestochowába szervezett zarándoklat pedig hitet tesz a lengyel-magyar barátság mellett. Az államtitkár szólt arról is: minden évben nagy élmény a gyermekvédelemben élő, a határon túlról, illetve a diaszpórából érkező fiatalok jelenléte a vonatokon. Ők azok, akik misszióként továbbadják társaiknak a zarándoklat élményét.

Mosóczi László, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója elmondta: idén 10. alkalommal indul a Misszió Tours-szal közös szervezésben zarándokvonat a magyarság talán legfontosabb találkozójára. A Boldogasszony és a Misszió vonaton várhatóan 1600-nál is több zarándok utazik majd.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke jelezte, a Rákóczi Szövetség ifjúsági programjainak 2018 óta része a csíksomlyói zarándoklat, az elmúlt években és idén is 300 diákot hívhattak meg a vonatos zarándoklatra. A diákok többsége határon túli katolikus iskolából érkezik, illetveidén is jelentkezhetnek majd a diaszpórában élő középiskolások. Hozzátette, 2022-ben 100 kárpátaljai édesanya is csatlakozhatott a programhoz, hogy közösen imádkozzanak Csíksomlyón a békéért. Csáky Csongor reményét fejezte ki, hogy idén is lesz lehetőség kárpátaljai magyarok részvételére a zarándoklatokon.

A sajtótájékoztatón felolvasták Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a Boldogasszony zarándokvonat világi fővédnöke levelét. A házelnök azt írta: aki zarándoklatra indul, az felkészül, bezárja a háza ajtaját és megnyitja a szívét. Maga mögött hagyja a mindennapok dolgait, hogy a legfontosabbra figyeljen, hogy Isten előtt mérlegre tegye az életét, megértse, hogy hol tart és hogy merre kell mennie. Úgy fogalmazott: "különösen fontos, hogy hétköznapjaink küzdelmei közepette - amikor keleti határaink mentén háború dúl, Európa hitét vesztett nyugati felén pedig fegyverek nélkül pusztítják keresztény kultúránkat - a hívők időről időre együtt keljenek útra, együtt tegyenek tanúságot a hitükről...".

Budai László, a szervező Misszió Tours ügyvezetője elmondta, vonatos és buszos zarándoklataikra is minden korábbinál nagyobb az érdeklődés. Úgy tűnik, "szétcsúszó világunkban" óriási az igény a kapaszkodókra.

A csíksomlyói zarándokvonatok mellett idén is szerveznek belföldi zarándokvonatokat. Kiemelte a Mátraverebély-Szentkúti zarándokvonatot és jelezte, terveik között szerepel egy zalaegerszegi Mindszenty-zarándokvonat is - tette hozzá Budai László.

A Boldogasszony zarándokvonat május 25-én, csütörtökön indul és 28-án ér vissza Budapestre. A Misszió, fekvő- és ülőhelyes kocsikkal közlekedő különvonat 26-án, pénteken délután indul, majd a szombati fogadalmi búcsú után este visszaindul és pünkösdvasárnap reggel érkezik Budapestre. pénteken, 26-án indul Csíksomlyóba és szintén 28-án ér vissza Budapestre.

A zarándoklatok részletes programja megtalálható az utazási iroda honlapján.

A boldogasszony vonat lelkivezetője Felföldi László pécsi megyés püspök, a Misszió Zarándokvonat lelkivezetője Böjte Csaba ferences szerzetes lesz.

Csíksomlyón az első búcsújárást a legenda szerint 1567-ben tartották, amikor János Zsigmond erdélyi fejedelem fegyverrel akarta a katolikus székelyeket az unitárius vallás felvételére kényszeríteni. Csík, Gyergyó és Kászon népe pünkösd szombatján Csíksomlyón gyülekezett, Szűz Mária segítségét kérte, majd legyőzte a fejedelem seregét a Hargita Tolvajos-hágójában. A diadal után újból Csíksomlyón adtak hálát, egyben fogadalmat tettek, hogy ezután pünkösd szombatján minden évben elzarándokolnak oda.


Fotó: MTI
 

Program:   1. nap: (05.25., csütörtök): Zarándokok ünnepélyes megáldása, majd indulás a kora reggeli órákban. Felszállási lehetőségekkel folyamatos utazás Székelyföldre, Csíkszeredába. Útközben közös programok, imák, elmélkedések, közös éneklések emelik a hangulatot a vonaton. Lelki beszélgetésre és gyónásra is lehetőség van. A nagyobb állomásokon meghatóan szép és ünnepélyes fogadtatásokban lesz részük. Megérkezés a késő esti órákban majd a szállások elfoglalása és vacsora.

2. nap: (05.26., péntek): Reggeli után indulás a vasútállomásokra, ahonnan a Boldogasszony Zarándokvonattal folytatódik az út először Madéfalvára, majd Csíkszeredára és CSÍKSOMLYÓRA. Helyi közlekedéssel folyamatos érkezés a kegyhelyre. Közben egyénileg mindenki felmehet a Boldogasszony-kegyszoborhoz és gyónási lehetőség is lesz. Déli harangszó alatt ünnepélyes bevonulás és Úrangyala imádság. Köszöntő – Tímár Asztrik ferences szerzetes, templomigazgató. Szentmise a kegytemplomban. Szabadprogram keretében egyénileg lesz mód ebédelni, meglátogathatják a borvízforrást és kegytárgyvásárlásra is lesz lehetőség. Délután választható programok: A) Kegytemplom – elmélkedés és rózsafüzér imádság; B) Keresztút a „Jézus hágóján”. Folyamatos leutazás a vasútállomásra, majd visszautazás a szálláshelyekre.

3. nap: (05.27., szombat): Korai reggeli után indulás, hogy a mintegy fél kilométer hosszú különvonattal megérkezzenek a kora reggeli órákban Hargita megye központjába, ahol a vasútállomáson köszöntik és megáldják a zarándokokat. 

CSÍKSOMLYÓI PÜNKÖSDI FOGADALMI BÚCSÚ
Csíkszereda: A körülbelül ezer fős Missziós Zarándokvonat utasai is csatlakoznak az ünneplőkhöz és egy nagy keresztaljként, közösen énekelve és imádkozva vonulnak fel a Kegytemplomhoz, majd a szabadtéri oltárhoz. Részt vesznek a hegynyeregben az ünnepi szentmisén. Délután szabadprogram, amelynek keretében egyénileg megy mindenki a vasútállomásra, felszállás a különvonatra. Visszautazás a szállásokra.

Felhívják a figyelmet, hogy a csíkszeredai vasútállomásról egy keresztaljként gyalogos vonulás lesz a búcsú helyszínére. Ez kb. 5 km, ezért mindenkit arra kérnek, hogy csak az vállalja az utazást, akinek nem túlzottan megterhelő a harmadik napi gyaloglás. Amennyiben ez gondot okozhat, kérik, hogy a jelentkezéskor ezt jelezze.
 
4. nap: (05.28., vasárnap): Korai reggeli után GYERGYÓSZENTMIKLÓS főterén pünkösdi szabadtéri szentmise. Elköszönés a székelyektől, hazaindulás. Hazautazás közben tovább folytatódnak a programok, élménybeszámolók, közös éneklések a vonaton. Üdvözlések egyes vasútállomásokon. Érkezés Debrecenen és Szolnokon át Budapestre.

                           

Kövessen minket a Facebookon is!