Helyi hírek 2014. november 23. 11:55 Forrás: hirado.hu

Újabb kártevő közeledik Magyarország felé

Újabb kártevő közeledik Magyarország felé
Megjelent Európában a kis kaptárbogár, amely a méhészeteket teljesen tönkreteheti. Egyelőre olasz területen pusztít a kártevő, s a magyar méhészek remélik, nem is lépi át a határunkat egy sem belőlük. Mindenesetre figyelik a mozgását, bár ezekben a hetekben inkább a rendkívül elszaporodott atkával gyűlik meg a bajuk.





A méhészek már a szezonvégi zárókezeléseket végzik, ilyenkor nagyon figyelnek, mert nem csak a mostani, de a lehetséges tavaszi betegségeket is megelőzhetik az időben elvégzett munkákkal.

Atka szempontjából Győr-Moson-Sopron és Baranya tűnik veszélyeztetettnek. Varga Károly méhész, aki Szigetvár térségében 1200 méhcsaláddal dolgozik, elmondta, nála is az atka a legnagyobb probléma. A nagyon elszaporodott parazita ellen sokféle szer, illetve engedélyezett technológia van, de a küzdelmet nehezítik a kivadult méhrajok és az elhanyagolt méhészetek. Szakemberek véleménye szerint az ország egyes részein tavasszal 40 százalékos méhpusztulás is előfordulhat.

Az atka csak az egyik gond, Nyugat-Európából több más kártevő közeledéséről is hallani, az egyik az ázsiai lódarázs, amely most főként Franciaországban és Belgiumban pusztítja a méheket. A másik az olasz területeken járó, egyébként afrikai eredetű kis kaptárbogár. Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke azt mondta, a kis kaptárbogár romba tudja dönteni az érintett méhészetet, az idegen rovar beköltözik a kaptárba, és tönkreteszi annak belső rendszerét, károsítja a lépeket, vagyis a méhek életkörnyezetét pusztítja.

A szakmai társulás vezetője hozzátette, nagyon remélik, hogy a kártevő nem ér el Magyarországra, de ha megjelenik, akkor azonnal ellenőrizni kell a méhállományokat, és fellépni a kártevő ellen. Ilyen esetben zárlatot rendelnek el a fertőzött területeken, a megtámadott állományokra pedig a teljes megsemmisítés vár. A megjelölt helyekről nem lehet méheket vásárolni, az adott terület gyakorlatilag hatósági blokád alá kerül.

A méhészeket az idei betegségek kezelési költségeiért és az időjárás kellemetlenségeiért legalább a mostani felvásárlási ár kárpótolja, a méz ára folyamatosan emelkedik a világpiacon.

Fotó: meheszet.comlu.com

 

Kövessen minket a Facebookon is!