Kultúra 2023. február 9. 08:00

Közösségépítő a városi mozi

Közösségépítő a városi mozi
A Petőfi Mozi nemcsak szórakozási lehetőség, hanem helyi érték is, amit meg kell őrizni – vallja Reményi Richárd üzemeltető, akit a tavaly évről és az idei tervekről kérdeztünk.



Hogyan értékeli a 2022-es évet?

– Az ébredések éve volt, mert a mozi kezd visszatérni a pandémia előtti szintre. A 2014-es megnyitás óta folyamatosan emelkedett a látogatottság, a 2019-es év volt a csúcs. A tavalyi év nagyjából a 2016-os időszaknak felel meg, a 2019-es évhez viszonyítva körülbelül 35%-os visszaesést tapasztaltunk. A rezsiköltségek és az áremelések miatt sok kihívással néztünk szembe, de a likviditással nincs gond. Tavaly nagyon népszerű film volt a Top Gun: Maverick, a Beugró a Paradicsomba és az Avatar: A víz útja.



Az anyagi kihívások ellenére is jótékonykodott a mozi.

– Fontosnak tartom, hogy ne csak az anyagi oldalát nézzük a dolgoknak, hanem az emberit is. Ha tudunk és van lehetőségünk, akkor segítünk másoknak. Fontos, hogy megmutassuk ilyen módon is részt tudunk venni a város életében. A várossal közös rendezvényünk a Mikulás Mozi, tavaly a Tündéri Bajkeverőt nézhették meg ingyen az óvodások, akiket a városi Mikulás is meglepett egy kis ajándékkal. Emellett minden évben egy nagysikerű film jegybevételét felajánljuk egy rászoruló félegyházi család megsegítésére. Így volt ez tavaly is.



Milyen tervekkel vágnak bele az idei évbe?

– Mindenképpen pozitívan állunk a kihívások és az új év elé. Persze azzal is számolunk, hogy a megemelkedett rezsiárak miatt az emberek először a szórakozáson fognak spórolni. Az áremelkedés miatt a tervezett beruházások tolódnak, így a széksorok cseréje és az előtér felújítása is. A műsor összeállításánál idén is fő szempont a frissesség, hogy minél újabb filmeket vetítsünk, ugyanakkor figyelünk a helyárakra is. A környéken lévő plázamozikhoz képest jóval alacsonyabb áron lehet ugyanazt a filmet, ugyanolyan kép- és hang minőségben megnézni nálunk. Ráadásul itt nincs zsúfoltság, mint egy több termes mozi esetében.



Milyen filmekre számíthat idén a közönség?

Vannak ígéretes filmek az idei szezonra, februárban új Marvel film kerül a vászonra, A Hangya és a Darázs: Kvantumánia, év végén pedig jön a nyolcrészes Avatar újabb epizódja. Mindenki talál majd kedvére valót 2023-ban is, lesznek vígjátékok, animációs-, gyerek-, sci-fi- és horrorfilmek is.



Ön szerint minek köszönhető a mozi népszerűsége?

– Félegyházán 100 éves hagyománya van a mozizásnak, a város életének szerves része. A félegyháziak szeretik a mozijukat és bízom benne, hogy úgy, ahogy a korábbi években, idén is látogatják majd az előadásokat. Remélem a mozi közösségépítő ereje sokakat vonz majd, hiszen teljesen más élmény 3D-ben nézni egy filmet, vagy másokkal együtt nevetni egy poénon, mint otthon a tévé előtt ülve. Ahhoz hogy a mozi továbbra is működjön nem elég az én elszántságom, az is kell, hogy a város lakói eljöjjenek szórakozni. Ezúton is köszönöm a félegyháziak kitartását és a belém vetett több éves bizalmukat. A mozi értékét csak együtt tudjuk megőrizni.

G. E.

                   
Fotó: Fantoly Márton   
                  

Kövessen minket a Facebookon is!