Helyi hírek 2023. március 18. 12:00

Egyedi ékszerek egy színes egyéniségtől

Képgaléria
Egyedi ékszerek egy színes egyéniségtől
A félegyházi kötődésű Schandl Nikolett különleges textúrájú kötelekből, zsinórokból, csomózási és fonási technikákkal készít egyedi ékszereket. Kollekcióját nyakláncok, fülbevalók, gyűrűk és karkötők alkotják. A Moono Jewelry online ékszerüzlet tulajdonosa a világjárvány alatt indította el saját vállalkozását.

– Mesélj, kérlek a kezdetekről!

– A Vajdaságban születtem, de már az óvodás éveimet Kiskunfélegyházán töltöttem. A Közgében érettségiztem, majd Szegeden szereztem diplomát, andragógia szakon. Később a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karát is elvégeztem, ezután néhány évig a vendéglátásban és adminisztratív munkakörben dolgoztam, de egy idő után hiányzott a kézzelfogható eredmény. Beiratkoztam ötvösképzésre, és a megszerzett tudásommal először magamnak készítettem ékszereket. A pozitív visszajelzések nyomán később vásárokban, közösségi oldalakon és kézműves termékekre specializálódott honlapokon árusítottam a termékeimet.

– Mi a márkanév története?

A legkorábbi emlékem körülbelül kétéves koromból van, amikor anyukám öltöztetett és a nyitott ajtón keresztül megláttam a Holdat. Teljesen magával ragadott a látvány. Ez a vonzódás a mai napig megvan. A Moon angolul Holdat jelent. Ehhez a lánykori vezetéknevem, az Oláh kezdőbetűjét tettem hozzá. A jewelry pedig az ékszer angol megfelelője.

– Milyen termékek alkotják a kollekciót?

Különleges, nagyon strapabíró zsinórokból készülnek a termékeim: nyakláncok, fülbevalók, karkötők és gyűrűk. Az egyedi fonási és csomózási technikákkal megálmodott kiegészítőket nemesacél kapcsokkal, elemekkel egészítem ki. Így viselésük az érzékenyebb bőrű vásárlóknak sem okoz irritációt. A szivárvány minden színében megrendelhető termékeken – a férfiakra is gondolva – helyet kapnak a tengerészmotívumok is.

– Mikor fogalmazódott meg benned, hogy saját vállalkozást indíts?

Egy sikeres vízumigénylés követően férjemmel fél évet Új-Zélandon töltöttünk, ahol lakókocsival jártuk körbe a szigetországot. Nagyon jól éreztük magunkat odakint. Csodás ország! Azonban, a koronavírus okozta bizonytalanság és a lezárások miatt visszatértünk Kiskunfélegyházára. Megtudtam, hogy a munkaügyi központnál pályázni lehet új vállalkozás elindítására. Ekkor váltottam és az ékszerek lettek a megélhetésem forrásai.

– Kik alkotják a vásárlóközönségedet?

Mostanában egyre nagyobb divatja van a színtípus szerinti öltözködésnek, aminek lényege, hogy a bőrünk, hajunk, szemünk színéhez leginkább passzoló ruhákat és kiegészítőket hordunk. Ebből kiindulva egyre több tudatos vásárló válogat az ékszereim széles színpalettájáról, és gyakran keresnek egyedi megrendelésekkel is. A harmincas, vagy idősebb korosztály tagjai szívesebben választanak maguknak több kiegészítőből álló szettet vagy hangsúlyosabb darabokat, míg a fiatalabbak inkább az apróságokat kedvelik. Ékszerkollekcióimat változatos és izgalmas fazonok, kisebb és nagyobb formák alkotják, így kiváló kiegészítői lehetnek egy sportos, de akár egy elegáns viseletnek is.

– Mik a távlati céljaid?

– Nagyon örülök, hogy egyre többen megismerik a környezetvédelmi szempontból fenntartható vonalat képviselő termékeimet. Szeretnék egyre több vásárban jelen lenni, és a többedmagammal nyitott budai üzletünkben minél szélesebb skálát megmutatni munkáimból, az általam képviselt stílusból, szemléletből. Igyekszem bekerülni a profilomhoz passzoló boltokba, és a webshopomat is tervezem  bővíteni.

V. B.

                              

Kövessen minket a Facebookon is!