Helyi hírek 2023. február 8. 17:00

Új tagokat vár a Kiskunfélegyházi Suska-Kör

Új tagokat vár a Kiskunfélegyházi Suska-Kör
A pénzhiány áthidalásában segíti tagjait a tisztességre és bizalomra épülő félegyházi suska-kör. A tagok egymás közötti cseréje a pénzhelyettesítő, kamat- és inflációmentes suska használatán alapszik. A kör működéséről és előnyeiről Bajáki Imre alapítót kérdeztük.

Mi a kör célja?

– A mai világban, amikor a pénz napról napra kevesebbet ér, sokunkban felmerülhet a cserebere igénye. Ha valakinek valamiből feleslege van, legyen az bármilyen termék, szolgáltatás, vagy épp a munkavégző képessége, olyan dologra cserélheti, amire ténylegesen szüksége van és a körön belül is van kínálat. Mindezt teljesen pénzmentesen, önkéntes alapon. Ebből kiindulva alakítottam meg 2015 őszén a félegyházi suska-kört. Az ország több településén, a környéken Szentesen, Kecskeméten és Szegeden is létrejöttek már suska-körök, tehát a rendszer át is járható, de érdemi módon a helyi körök tudnak működni, hiszen a cserékhez személyesen is találkozniuk kell a feleknek.



Milyen termékek és szolgáltatások cserélhetnek gazdát?

– Szinte bármit el lehet cserélni, amire nincs szüksége az embernek. Lehet az használati cikk, élelmiszer, saját termesztésű zöldség, gyümölcs, befőtt, kézzel készített termék, de fel lehet ajánlani a szabadidőt is, például azt, hogy valakinek mindennap házhoz visszük a megrendelt ebédet. Van, aki a szakértelmét adja, segít nyáron füvet nyírni, fát metszeni, vagy festeni, takarítani.

Hogyan történik a csere?

– A cseréket úgy bonyolítjuk, hogy mellőzve a pénzhasználatot, suskára számítjuk át mindennek az értékét. A tagok a csere létrejöttekor a saját és a cserepartner suskafüzetében rögzítik a csere értékét, így suskában kifejezett egyenlegekkel rendelkeznek a kör tagjai, amelyeket a körön belül használhatnak fel. A másnak átadott termék vagy szolgáltatás ellenértéke visszakapható a kör bármelyik tagjától, és később is, nem csak a csere időpontjában. Így senki nem kénytelen olyasmire cserélni valamit, amire igazán nincs, vagy nem akkor van szüksége.

–  Mi alapján állapítják meg, hogy a suska mivel egyenértékű?

– A suska egy infláció- és kamatmentes pénzhelyettesítő, aminek az állandó alapértéke az, hogy egy órányi átlagos munkavégzés hatvan suskával egyenértékű. Hatvan perc mindig hatvan perc, a munka mindig munka. Átlagosnak számít az a munkavégzés, amihez szakértelem nem kell, átlagos eszközökkel és körülmények között végezhető. Minden terméknek az értéke ehhez van viszonyítva, és mindig a felek közötti megegyezés tárgyát képezi, törekedve a korrekt, valós értékarányokra, a tisztességre és a bizalomra.

Mi alapján számolják ki, hogy egy adott termék forintban kifejezett érteke mennyi suska?

– Mindig az aktuális minimálbért vesszük alapul, mivel ezt nagyjából szintén az átlagosnak tekinthető munkavégzésért fizetik. 2023 elején a nettó minimálbér kerekítve 900 forint volt, ezt elosztva hatvannal, megkapjuk, hogy körülbelül 15 forint egyenértékű most egy suskával. Ahogy a pénz idővel romlani fog, ez az átszámítási eredmény is változik.

Milyen rendszerességgel és hol találkoznak a kör tagjai?

– A jelenleg 22 – suska füzettel rendelkező – tagot számláló kör minden hónap első péntekjén a Darvas-tér 1. alatti közösségi házban találkozik.

Jótékonysági játék

A kör alapítója, Bajáki Imre egy különleges módon szeretne hozzájárulni a ritka genetikai rendellenességgel született, szegedi Józsa Petra Hanna gyógykezeléséhez. Annak, aki szeretne segíteni a kislányon, nem kell mást tennie, mint a suska-kör honlapján a
JÁTÉK menüpontban látható módon, egy fehér A/4-es méretű lapra kirakni a suska-kör szót, például kupakokból, mazsolából, babszemekből, az üresen maradó részre ráírni, hogy „Józsa Petra javára”, majd feltüntetni a saját neve kezdőbetűit és születésének napját. Az alkotásról készült fotót az [email protected] e-mail címre kell elküldeni legkésőbb február 15-én éjfélig. A kör alapítója minden ilyen beküldött fotóért száz forintot, de mindösszesen legfeljebb ötezer forintot adományoz a kislánynak.

A kör új tagok jelentkezését várja. Jelentkezni Bajáki Imrénél lehet az
[email protected] email címen, vagy a 20/250-1686-os számon.

A jelentkezés előtt azonban érdemes tanulmányozni a kör honlapját (
http://felegyhazisuskakor.hupont.hu), ahol további információ olvasható a körről, a jó és alapos döntés érdekében.

Érdemes figyelemmel kísérni a
Kiskunfélegyházi Suska-Kör Facebook-oldalt is.

G. E.

Fotó: Félegyházi Suska-Kör
            

Kövessen minket a Facebookon is!