Helyi hírek 2023. február 8. 12:00

Az év első bizottsági ülésein a város költségvetéséről szavaztak

Képgaléria
Az év első bizottsági ülésein a város költségvetéséről szavaztak
Megtartották a városüzemeltetési és környezetvédelmi, a művelődési és szociális, a jogi és a gazdasági ügyekkel foglalkozó bizottságok üléseit február 6-án és 7-én a városháza tárgyalójában, hogy előkészítsék és megvitassák a február 9-i képviselő-testületi ülés napirendi pontjait.

A téli szünet utáni első bizottsági ülését február 6-án tartotta a városüzemeltetési és környezetvédelmi bizottság, ahol Bense Zoltán bizottsági elnök igazolt távollétében Szabó József grémium tag összegezte a döntéseket: – Nyolc napirendi pontot tárgyalt a bizottságunk. A legfontosabbak ezek közül az önkormányzati lakások lakbérének módosításáról, Kiskunfélegyháza város költségvetéséről, a Félegyházi Termál Parkfürdő területére tervezett öntözőkút létesítéséről, valamint a város településképének védelméről szóltak.

– Döntés született a rezidensi támogatások pályázatáról, aminek keretében az önkormányzat a meghatározott képzési időtartamára havi nettó 50 ezer forint támogatást nyújt két személy számára. Szavaztunk a Holló László-díj adományozásáról. Az idevágó rendelet értelmében az elismerés kétévente kettő személynek, vagy közösségnek ítélhető oda. Eddig Holló László születésnapján, március 6-án adtuk át ezeket a jutalmakat, de úgy gondoljuk, hogy méltó helye van az ünnepélyes átadónak a Városalapítók Hete Fesztivál programjainak sorában. A kitüntettek május 21-én kapják meg az elismeréseket – mondta el dr. Ónodi Izabella, a művelődési és szociális bizottság elnöke.

– A jogi bizottságon hozott döntések szinte kivétel nélkül formai és jogszabályi előírásokról szóltak. Ami a legfontosabb ezek közül, az a tavalyi költségvetési rendelet módosításáról született, illetőleg a 2023-as év pénzügyi terveiről szavaztunk. Ehhez kapcsolódóan megtárgyaltuk azt is, hogy a 2022-ben kezdődő energiaválság hogyan gyűrűzött be az önkormányzat életébe. Megvitattuk, hogy milyen megtakarítási eszközökkel tudjuk a költségeket jóváírni ebben az évben. Ezeknek a kimutatása még nem teljes. Örömünkre szolgál, hogy a hivatal el tudta készíteni azt a költségvetési tervezetet, ami zökkenőmentes működést garantál. Módunkban áll támogatni a civil és sportszervezeteket, valamint az előre betervezett rendezvényeket is meg fogjuk tudni tartani. Az önkormányzat által fenntartott intézmények is gond nélkül tudnak majd üzemelni – nyugtázta megelégedéssel a kedd délután eseményeit dr. Réczi László, a jogi ügyekért felelős bizottság vezetője.

– A gazdasági bizottság ülésén Kiskunfélegyháza város költségvetésének megtárgyalása kardinális témakör volt. A kérdésekben egyetértettek a szakbizottság tagjai, ugyanis az ismert számadatok tükrében egy jól működő önkormányzati év elé nézhetünk. A pontok összeállításában a biztos fennmaradás volt a célunk. Beépítettük a pénzügyi terveinkbe a jogszabályozás által kötelezővé tett béremeléseket, azonban a legbizonytalanabb tétel ebben az energiaárak kiszámíthatatlansága. Ez utóbbiról közbeszerzési tárgyalások zajlanak. Hallottunk már híreket állami szerepvállalásról, ami nagy segítség lenne. Az elmúlt években tapasztalt válsághelyzetek szerencsére nem sodortak bennünket likviditási gondokba, ami egy jól megszervezett, szigorú gazdálkodásnak az eredménye – zárta gondolatait Gyenes Attila, a gazdasági bizottság elnöke.

V. B.  

Fotó: Fantoly Márton
                       

Kövessen minket a Facebookon is!