Helyi hírek 2023. február 8. 13:00

Betűbölcsi: Miben segíthet a kineziológia?

Képgaléria
Betűbölcsi: Miben segíthet a kineziológia?
Miben segíthet a kineziológia? címmel tartott előadást Bereczki Éva kineziológus február 7-én, a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár baba-mama programján. Az előadó elmondta az általa képviselt tudományág alapjait, definícióját és gyakorlati felhasználását is részletezte. Az esemény végén személyesen is lehetett kérdezni a szakembertől.

Nagy létszámú hallgatóság érkezett a Betűbölcsi rendezvényre, ahol Éva a következőképpen magyarázta el a kineziológia alapjait: – A kineziológia szó jelentése mozgástan, mozgástudomány. Az alábbi görög szóösszetételből ered: kinezis – mozgás és a logos – tan, tudomány. Hagyományos értelemben a test izmainak és mozgásának tanulmányozását jelenti. 1964-ben George Goodheart amerikai manuálterapeuta, kiropraktikus (csontkovács) kidolgozta az izomtesztelés módszerét annak vizsgálatára, hogy ellenőrizni tudja munkája hatékonyságát. Akkoriban általános gyakorlatnak számított, hogy ugyanazzal a problémával a kezelt személy visszatért hozzá. Felfedezte, hogy nem mindig a görcsös izom a felelős a fájdalomért, hanem gyakran annak ellenpárja. Bármilyen mozgást végezzen az izom, egy másik izomcsoport kapcsolódik hozzá. Ennek értelmében az egyik megfeszül, míg az ellentétes izom ellazul. Goodheart megállapította, hogy nemcsak a görcsös izmot kell kezelni, hanem a gyenge ellenpárt is szükséges aktiválni.

A kineziológia Magyarországon 1997 óta a természetgyógyászathoz tartozó hivatalosan elismert szakma. A módszer minden szinten kiegyensúlyozza a pácienst és különösen hatékony a stressz oldásában. A kezelést egy erősen tartó izommal kezdik. Kérdéseket tesznek fel és az izomválaszt keresik. A negatív érzelmek hatására az izom lekapcsol, elgyengül. A módszer feloldja a negatív érzelmeket, segíti a szabad döntést. Ezt one brain módszernek is nevezik, amely a különböző dyslexiákat és tanulási nehézségeket helyezi a központba. Alapja, a múltból származó érzelmi stressz feloldása. A three in one segítséget nyújt abban, hogy az emberek legyűrjék a múltban elfogadott véleményeket és kritikákat. Gyerekeknél egyebek mellett alvási és evési nehézségeknél, viselkedési zavaroknál vehetjük jó hasznát.

V. B.
                    

Kövessen minket a Facebookon is!